Foto: VRT NWS

Fout in belastingaangifte: “Plots waren we niet meer gehuwd”

Er staan vaak fouten op jouw voorstel van vereenvoudigde aangifte. Amber Peeters uit Antwerpen is getrouwd, maar volgens de aangifte van haar man niet. “Hij staat ook nog eens geregistreerd als iemand met een zware handicap, terwijl dat niet het geval is”, vertelt ze. Radio2 zoekt uit hoe dat komt. 

Het voorstel van vereenvoudigde aangifte is een procedure die het invullen van je belastingaangifte makkelijker moet maken. Bij ontvangst is er al één en ander ingevuld en die informatie juist zou moeten zijn, maar dat is niet altijd het geval. Dat ondervindt Amber Peeters uit Antwerpen. Ze krijgt haar aangifte digitaal. Ze is nog niet lang getrouwd, en daarom krijgen zij en haar man elk nog een eigen aangifte. 

Bij mijn man zag ik meteen dat hij niet gehuwd is en dat vond ik vreemd

Amber Peeters uit Antwerpen

“Bij mij stond alles juist, dus ik ben er vrij snel doorgegaan. Bij mijn man zag ik meteen dat hij niet getrouwd was en dat vond ik vreemd”, vertelt Amber. Wanneer ze verder kijkt, ziet ze op de aangifte dat haar man een zware handicap heeft: “Dat klopt helemaal niet. Mijn man heeft geen handicap.”

Wanneer ze de aanpassingen doet, ziet Amber dat de berekening verandert. “Er was een groot verschil tussen de bedragen. Toen alles juist stond, was het bedrag meer in ons voordeel.” Amber wil dan ook duidelijk maken dat het gevaarlijk is om alles zomaar te laten staan in die vooraf ingevulde belastingaangifte. 

Vanwaar komen deze fouten?

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legt op Radio2 uit hoe het komt dat zulke fouten gemaakt worden: "Bepaalde informatie kan niet meegenomen of aangepast worden van het ene aanslagjaar naar het volgende." En daarom benadrukt hij dat het belangrijk is dat je die vooraf ingevulde aangifte goed controleert: "De vooraf ingevulde aangiftes zijn een ondersteuning die we willen aanbieden, maar het blijft belangrijk om deze te checken."

Ik stel me de vraag hoeveel mensen er toe in staat zijn om de aangifte te checken

Michel Maus - Professor Fiscaal Recht VUB en voorzitter Fiscaal Ideaal

Michel Maus, professor Fiscaal Recht aan de VUB, staat de minister bij in het controleren, maar maakt een bedenking: “Ik vraag me af hoeveel mensen er in staat zijn om de vereenvoudigde aangifte te controleren.” 

Hij richt zich tot minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA): “Kinderen studeren af aan de middelbare school en weten alles over parallellogrammen, maar weten niet wat het kadastraal inkomen is.” Maus vindt het cruciaal dat jongeren die begrippen kennen zodat ze een fiscale aangifte kunnen invullen én controleren. 

Michel Maus - Professor Fiscaal Recht VUB en voorzitter Fiscaal Ideaal

Minder fouten in het algemeen

Er worden jaarlijks bijna 4 miljoen vereenvoudigde aangiftes gestuurd en niet elke aangifte bevat fouten. Michel Maus is voorzitter van Fiscaal Ideaal en die organisatie checkt ieder jaar over welke fouten het gaat en hoeveel het er zijn. “Dit jaar is er beterschap, maar er zijn toch een aantal aandachtspunten”, verklaart Maus.

Dit jaar is er een fout die voornamelijk voorkomt en dat is die van de beruchte code 1106. Onder die code staan jouw onroerende goederen. “Mensen met een aparte garage staan geregistreerd als personen met 2 onroerende goederen. Dat wil zeggen dat de garage plots gezien wordt als een tweede verblijf terwijl die bij de gezinswoning hoort.” Maus roept op om daar aandacht voor te hebben. 

Meest gelezen