Nicolas Maeterlinck

Minister van Werk Dermagne (PS) heeft voorstellen klaar voor hervorming wet-Renault

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil de referentieperiode in de wet-Renault verdubbelen van 60 naar 120 dagen, maar ook de informatieplicht uitbreiden bij de overgang van ondernemingen. Dat heeft de minister verklaard in de Kamer, waar hij opnieuw aan de tand werd gevoeld over het sociaal conflict bij Delhaize.

Het conflict bij de warenhuisketen is al maanden aan de gang. Aanleiding was de bekendmaking van de intentie van de directie om alle winkels van Delhaize die nog in eigen beheer waren, te verzelfstandigen. 

Ondanks de aanduiding van een sociaal bemiddelaar blijft het water tussen directie en vakbonden diep. Eind deze maand staat een nieuwe ondernemingsraad op de agenda. Intussen heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront een verzoeningsaanvraag ingediend bij de sociaal bemiddelaar. Er wordt in overleg met alle betrokken partijen op korte termijn een datum gezocht, legde minister van Werk Dermagne vanmiddag uit in de Kamer.

Dermagne had eerder ook al aangekondigd dat hij een aantal wetswijzigingen zou doorvoeren om kleine en grote gebreken in de regelgeving aan te pakken. Die kwamen opnieuw aan het licht door het dossier-Delhaize, maar staken ook al de kop op in de dossiers rond Makro en Blokker. De minister heeft die teksten nu klaar en eerder op de dag overgemaakt aan de sociale partners.

120 dagen

In totaal is sprake van zeven aanpassingen, zowel aan de wet-Renault die de regels vastlegt in geval van collectief ontslag, maar ook aan de regelgeving rond de overgang van bedrijven, die bepaald zijn in cao 32bis.

Vandaag is volgens de wet-Renault sprake van collectief ontslag wanneer over een periode van 60 dagen een bepaald aantal werknemers getroffen is. Dermagne wil die referentieperiode uitbreiden naar 120 dagen.

Daarnaast moet de impact van een collectief ontslag op onderaannemers beter in rekening worden gebracht en wil de PS-vicepremier de verplichting in een sociaal plan van maatregelen om het personeel dat slachtoffer is van collectief ontslag te herintegreren op de arbeidsmarkt. Deze voorstellen lagen in het verleden ook al op tafel van de Nationale Arbeidsraad.

Informatieplicht

De minister wil ook een extra informatieplicht invoeren van de overnemer tegenover het personeel dat hij mee wil overnemen, zodat dat personeel meer zekerheid heeft over de jobinhoud en de arbeidsvoorwaarden. Indien die informatie niet blijkt te kloppen, worden sancties voorzien. Voorts wil Dermagne verbieden dat bedrijven een beroep doen op studentenarbeid om stakende personeelsleden te vervangen.

Na het advies van de Nationale Arbeidsraad moet de ministerraad zich nog over de voorstellen buigen. Sophie Rohonyi van oppositiepartij DéFI vroeg zich af of de minister wel de steun heeft van alle partijen in de meerderheid. "Het is tijd dat de andere partijen hun keuze maken", stelde ook Anja Vanrobaeys van coalitiepartner Vooruit. "Kiezen ze voor multinationals die de gaten in de wet opzoeken of voor de gewone werkende mensen?"

Meest gelezen