Op 1 november moeten er ook in sportzalen en kleedkamers CO2-meters hangen, of er moeten luchtreinigers geïnstalleerd zijn.

Vlaamse sportclubs vrezen nieuwe sluiting: "Geef ons meer tijd en geld om aan ventilatienormen te voldoen"

Vanaf 1 november moeten er niet enkel in de horeca, kapperszaken of evenementenhallen, maar ook in sportzalen en kleedkamers CO2-meters hangen, of luchtreinigers geïnstalleerd zijn. In veel Vlaamse sportclubs is dat nog niet het geval, en daarom trekken de Vlaamse sportfederatie, die meer dan 20.000 clubs vertegenwoordigt, en Netwerk Lokaal Sportbeleid, de ledenvereniging van de sportdiensten van de Vlaamse steden en gemeenten aan de alarmbel. 

Vlaamse sportclubs vrezen dat ze vanaf 1 november een groot deel van hun kleedkamers opnieuw moeten sluiten, omdat ze tegen dan nog niet uitgerust zijn met een CO2-meter of luchtreiniger, zoals het meest recente Ministerieel Besluit (MB) oplegt. Er stellen zich twee problemen volgens de sportsector: er is te weinig tijd, en te weinig geld. De overgangsperiode om de CO2-meters te installeren blijkt te kort (één maand, red.) én de CO2-meters of luchtreinigers zijn voor veel clubs een te grote hap uit hun budget.  

Eén CO2-meter kost enkele honderden euro's, luchtreinigingssystemen zijn nog duurder. Een grote investering op korte termijn dus, voor gemeenten die tientallen of honderden exemplaren nodig hebben, om alle kleedkamers en sportzalen op hun grondgebied mee uit te rusten.

De Vlaamse Sportfederatie, die 20.000 sportclubs vertegenwoordigt, en het Netwerk Lokaal Sportbeleid, de ledenvereniging van de sportdiensten van de Vlaamse steden en gemeenten, vragen daarom om de ventilatiemaatregelen voor de sportsector te herbekijken. De strenge normen die nu gelden, zijn niet haalbaar, klinkt het. En al zeker niet in kleedkamers, die vaak geen ramen hebben die open kunnen, zoals in klaslokalen of in de horeca vaak wél kan. 

Voor scholen, horeca en sportinfrastructuur zijn dezelfde ventilatienormen afgeklopt, op het laatste Overlegcomité eind september. In de lucht in binnenruimtes mogen maximaal 900 CO₂-deeltjes per miljoen (ppm) aanwezig zijn. Ligt het aantal CO₂-deeltjes hoger (tussen 900 en 1200 ppm), dan moet er een plan komen om die luchtkwaliteit te verbeteren. Een CO₂-concentratie boven de 1200 ppm wordt beschouwd als onaanvaardbaar.

Grote infrastructuurwerken kunnen niet van vandaag op morgen.

Jeroen Vanderputte, Netwerk Lokaal Sportbeleid

“Er wordt te weinig vooruit gekeken. Veel clubs en beheerders van sportinfrastructuren hebben al inspanningen geleverd om aan de nieuwe ventilatieregels te voldoen. Maar soms gaat het om grotere infrastructuurwerken die niet van vandaag op morgen gerealiseerd kunnen worden", zegt Jeroen Vanderputte, directeur Netwerk Lokaal Sportbeleid. 

“De uitbaters van sportinfrastructuren hebben financiële ondersteuning nodig om die permanente investeringen, zoals centraal aangestuurde luchtreinigers voor sporthallen en kleedkamers te doen", zegt Robin Ramakers, manager Vertegenwoordiging van de Vlaamse Sportfederatie.

Daarom vragen de Vlaamse Sportfederatie en het Netwerk Lokaal Sportbeleid twee zaken: een toekomstgericht ventilatieplan, waardoor sportclubs de nodige investeringen meer zouden kunnen spreiden. En naast zo'n plan is er ook extra geld nodig, om de sportzalen in de praktijk corona- en virusproof te maken, en dat op de lange termijn.

Meest gelezen