Zoals bij vorige verkiezingen komt er een richtlijn die stelt dat niet-stemmen niet zal worden vervolgd.
Foto: Belga

16- en 17-jarigen die niet gaan stemmen voor de Europese verkiezingen krijgen geen straf

Ja, 16- en 17-jarigen zullen moeten gaan stemmen voor het Europees Parlement, maar er komt wel een richtlijn die stelt dat wie dat niet doet in de praktijk niet zal worden vervolgd. Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt bekendgemaakt. "We zullen de politie niet naar minderjarigen sturen."

Sinds een dikke 2 jaar hebben jongeren vanaf 16 het recht om te gaan stemmen bij Europese verkiezingen. Verplicht was dat niet. Maar vorige week schorste het Grondwettelijk Hof de wet die stelde dat er bij de verkiezingen voor het Europees Parlement enkel opkomstplicht zou gelden vanaf 18 jaar. Lees: ook jongeren vanaf 16 jaar zouden verplicht zijn om op verkiezingsdag zich aan een stemlokaal aan te melden.

Onmiddellijk dook de vraag op of de regering die opkomstplicht dan ook zou moeten afdwingen met sancties. Volwassenen die niet komen opdagen aan het stemlokaal riskeren namelijk een geldboete. En wie in een periode van 15 jaar 4 keer niet komt opdagen, kan zijn burgerrechten verliezen.

Maar in de praktijk worden niet-stemmers meestal niet vervolgd, bij gebrek aan mankracht bij de parketten. Net dat zal nu ook de aanpak worden voor 16- en 17-jarigen, zo heeft minister Van Tigchelt laten weten. Zoals bij vorige verkiezingen komt er binnenkort een richtlijn van het college van de procureurs-generaal die stelt dat niet-stemmen niet zal worden vervolgd.

We willen jongeren inspraak geven, geen boetes

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD)

"We zullen de politie niet naar minderjarigen sturen", aldus Van Tigchelt. "De periode van de verkiezingen is ook de examenperiode. Het was ook niet de bedoeling van de regering om hen ter verplichten om te gaan, dus we zullen hen ook niet vervolgen. We willen hen inspraak geven, geen boetes."

"Pragmatisch"

Koen Lemmens, professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven, spreekt van een "pragmatische oplossing". "De bestraffing van minderjarigen is heel anders dan die van meerderjarigen. Dan is een termijn van 80 à 90 dagen voor de verkiezingen heel kort om nog met een heel gedegen oplossing te komen. Daarom heb ik begrip voor deze pragmatische aanpak."

Lemmens is kritischer voor de regering als het gaat om de beslissing van destijds om meerderjarigen wel te verplichten om te gaan stemmen en minderjarigen niet. "Men had het nooit zover mogen laten komen dat ze een wet aannamen met dat onderscheid. Experten hebben daarvoor gewaarschuwd. Het probleem zat dus daar, niet in de oplossing die men nu in allerijl heeft moeten bedenken."

Meest gelezen