Belga Images/Rob Cloosterman

Minister Weyts heeft nieuw plan om lerarentekort aan te pakken: werknemers "uitlenen" aan het onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuw pakket maatregelen klaar om het nijpende lerarentekort aan te pakken. Bedrijven zullen werknemers kunnen uitlenen, scholen kunnen dan weer gastleraren inschakelen. Weyts beseft dat deze maatregelen alleen niet "zaligmakend" zijn. "Maar we blijven stap voor stap creatief aan de slag", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.  

Volgens cijfers van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) staan er 3.000 vacatures open voor leerkrachten. In de praktijk gaat het om nog méér tekorten, want niet alle scholen publiceren hun vacatures bij de VDAB.

Minister Weyts lanceert nu enkele nieuwe maatregelen om de tekorten aan te pakken. "Gastleraren zullen mogelijk zijn in alle scholen, ook in het basisonderwijs. Ze zullen een brug kunnen slaan tussen bedrijven en scholen. Heel wat scholen hebben vacatures voor een beperkt aantal uren, bijvoorbeeld voor 5 uur Frans of 6 uur wiskunde. Bedrijven kunnen hun werknemers bovenop de bestaande werkuren inzetten in de scholen. Die scholen kunnen dan hun toekomstige werknemers opleiden", legt Weyts uit op Radio 1. 

Pedagogisch bekwaamheidsbewijs

De minister spreekt ook van "dienstverleningscontracten" die bedrijven met scholen vanaf volgend schooljaar kunnen afsluiten. "In geval van herstructurering kunnen bedrijven dan hun personeel geheel of gedeeltelijk een andere jobinvulling geven. Werknemers behouden hun volledige loon, maar ze kunnen gaan lesgeven. Het onderwijs betaalt de loonkost van de leerkracht, het bedrijf past de rest bij", aldus Weyts. 

BEKIJK - Nele Nijskens stapte na 10 jaar in de privé over naar het onderwijs. "Het gezin combineren met een nieuwe onderwijsjob is stevig, dus is elke hulp welkom":

Videospeler inladen...

Weyts ziet het als een win-win. "Mensen uit de privésector hebben andere kennis en inzichten. Leraren kunnen hen dan weer meer realiteit bijspijkeren."

De werknemers die halftijds of voltijds worden gedetacheerd, horen een "pedagogisch bekwaamheidsattest" te kunnen voorleggen. "We focussen op mensen die een lerarenopleiding hebben gevolgd, maar vandaag niet in het onderwijs staan."

Wie ingezet wordt, zal niet zomaar alleen voor de klas staan. "We werken nu samen met de bestaande lerarenopleiding om van daaruit meer coaching te voorzien. Maar we denken ook aan een starterspakket met didactische tips en tricks." 

Eerst nog sociaal overleg

De voorstellen van minister Weyts moeten nog onderhandeld worden met de sociale partners. Hij rekent op een zekere "openheid van geest om elke maatregel, die kan bijdragen in de strijd tegen het lerarentekort, te benaderen". 

BELUISTER - Minister Weyts noemt het een win-win in "De ochtend":

De christelijke vakbond vreest alvast dat de maatregelen de druk op het vaste lerarenkorps zal vergroten. Koen Van Kerkhoven van het COC-ACV: "Als die nieuwkomers voorwaarden zullen stellen, waaronder een aantal taken, dan betekent dat dat het huidige korps nog hetzelfde zal moeten doen, zoals de toezichten, een pak vergaderingen, de vervanging van afwezige collega's, enz."

Werkgeversorganisatie VOKA reageert tevreden. "Er is zeker enthousiasme bij de bedrijven om hieraan mee te werken. Bij uren in de studie zitten, is niemand gebaat. Al is dit geen magische oplossing die het lerarentekort zal wegtoveren. Want ook bedrijven kampen met personeelstekorten”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

"Alle maatregelen zijn welkom, maar een duurzaam en doortastend loopbaanpact blijft essentieel voor de huidige en toekomstige leerlingen", vindt Walentina Cools van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten.

BEKIJK - "Er is een totaal gebrek aan sociaal overleg", zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen