imagebroker.com

Eigenaars van pelletkachels klagen voorwaarden premie aan: "Geen recht op omdat ik 500 kg pellets niet in één keer kan betalen"

De criteria om recht te hebben op een pelletcheque, zijn voor veel mensen te streng. Dat blijkt uit vragen die Radio2 krijgt. Sinds februari kunnen consumenten die een pelletkachel als hoofdverwarming gebruiken zo'n cheque van 250 euro aanvragen. Lisa Demeulemeester uit Kortrijk probeerde dat en doet haar verhaal.

De prijs van pellets is de afgelopen maanden sterk gestegen. Volgens FEBHEL, de Belgische Interprofessionele Federatie van Houtenergie, steeg de prijs vorig jaar met 50 tot zelfs 70 procent. Om die extra kost een beetje te compenseren geeft de federale overheid sinds februari 2023 een pelletcheque van 250 euro.

Om in aanmerking te komen, gelden drie voorwaarden:

  • Je moet je woning hoofdzakelijk verwarmen met pellets. En je mag noch een stookoliecheque, noch de federale gaspremie ontvangen hebben.
  • Je moet minstens 500 kg pellets hebben besteld in de periode van 1 juni 2022 tot 31 maart 2023.
  • Ten slotte moeten de pellets in bulk geleverd worden per blaaswagen of op palletten.

Maar voor veel consumenten zijn die voorwaarden te strikt. Ze vallen daardoor uit de boot en hebben geen recht op de premie van 250 euro. Lisa Demeulemeester uit Kortrijk is één van hen.

Geen plaats en geen geld

"Ik ben een alleenstaande die haar huis verwarmt met pellets. Ik heb mijn kosten het afgelopen jaar dus stevig zien stijgen", vertelt ze op Radio2. Demeulemeester vult dan ook meteen een aanvraag voor een pelletpremie in, maar al snel wordt duidelijk dat ze niet voldoet aan de voorwaarden.

"Ik ben verplicht om 500 kg pellets in één keer te kopen, maar financieel kan ik dat niet. Ik heb de afgelopen maanden in totaal wel meer dan 500 kg pellets gekocht, maar altijd in kleine hoeveelheden. Zo kon ik het betaalbaar houden."

Lisa heeft ook niet de ruimte om 500 kg pellets te stockeren. "Ik ga daarom elke week een paar zakken halen, maar ik mag die facturen niet optellen tot 500 kg."

Minister Dermagne reageert

Radio2 heeft een reactie gevraagd aan het kabinet van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. "Naar schatting 100.000 gezinnen die stoken met houtpellets als voornaamste verwarmingsbron, werden geconfronteerd met sterke stijgingen voor pellets en kregen vooralsnog geen specifieke steun. Daarom hebben we binnen de regering sterk aangedrongen op deze steunmaatregel."

"We hebben geen gegevens over welke mensen met pellets verwarmen. Daarom was een automatische toekenning, zoals voor de verwarmingspremie en het basispakket, hier geen optie. De regering was bijgevolg genoodzaakt om te werken via een aanvraag met voorwaarden om deze ondersteuning te kunnen voorzien."

"De voorwaarde dat de pellets in bulk moeten worden aangekocht, is er gekomen omdat je dan een factuur hebt met een leveradres, een bewijs dat die pellets echt voor jouw situatie bedoeld zijn en om zeker te zijn dat het gaat om verwarming van de hoofdverblijfplaats. Ook die minimumhoeveelheid van 500 kg is ingesteld omdat het moet gaan om mensen die in hoofdzaak met pellets verwarmen."

Radio2 wil ook nog weten of je toch nog recht hebt op de cheque als je bijvoorbeeld 5 keer 100 kg koopt, om zo de kosten te spreiden. "De premie moet worden aangevraagd volgens de wettelijk bepaalde voorwaarden. De consument en de leverancier kunnen desgewenst een gespreide betaling afspreken."

Het kabinet van minister Dermagne voegt ook nog graag toe dat mensen die kampen met betalingsmoeilijkheden door de energiecrisis, zich kunnen wenden tot het OCMW om een oplossing te zoeken. "In het kader van de crisis werd door de federale regering extra budget beschikbaar gesteld voor energiesteun via het OCMW."

Meest gelezen