14 nieuwe besmettingen met apenpokkenvirus in Portugal, eerste gevallen in Denemarken, Schotland en Marokko

Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus neemt verder toe. Vandaag waren er 14 nieuwe gevallen in Portugal. Denemarken en Schotland meldden allebei een eerste besmetting en Marokko rapporteert 3 vermoedelijke gevallen. De kaap van de honderd besmettingen is daarmee ruim overschreden. Toch hoeven we ons volgens WHO-topman Hans Kluge (nog) geen grote zorgen te maken. "Er moet geen paniek zijn, wel waakzaamheid."

Wereldwijd blijven nieuwe besmettingen met het apenpokkenvirus opduiken. Portugal meldde vandaag 14 nieuwe gevallen. Ook in Spanje zijn nieuwe besmettingen vastgesteld. Schotland en Denemarken registreerden vandaag allebei een eerste geval, in Marokko gaat het om drie vermoedelijke gevallen.

De kaap van de honderd besmettingen is daarmee ruim overschreden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telde zaterdag immers al 92 bevestigde en 28 vermoedelijke gevallen, verspreid over 12 landen.

In België staat de teller op vier. De besmette personen waren allemaal aanwezig op fetisjfestival Darklands in Antwerpen, eerder deze maand.

  • Er zijn besmettingen geregistreerd in heel wat Europese landen. De meeste besmettingen zijn er in Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ook kleinere aantallen infecties in België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Schotland, Zweden en Zwitserland.
  • Op het Amerikaans contintent zijn er gevallen in Canada en de Verenigde Staten.
  • In Australië werden twee besmettingen gedetecteerd. Het gaat om reizigers die net teruggekeerd waren uit Europa.
  • In Israël is er op dit moment één bevestigde besmetting.

Apenpokken komen normaal vooral voor in Afrika. De ziekte werd in 1970 ontdekt in Kongo (toen nog Zaïre). In de jaren tachtig en negentig werden daar honderden gevallen gedetecteerd.

Toch waren er in het verleden al eerder uitbraken buiten het Afrikaans continent: in de Verenigde Staten (2003), het Verenigd Koninkrijk (2018) en Singapore (2019). Het ging echter telkens om lokale uitbraken, met een beperkt aantal besmettingen.

Net dat maakt de recente golf van besmettingen zo ongewoon. Het virus verspreidt zich nu op verschillende continenten tegelijk. Ook het aantal infecties stijgt verrassend snel. 

Close-up van de huid van een aap die besmet is met het apenpokkenvirus.

Zorgwekkend, maar niet alarmerend

"Het is zorgwekkend dat we zoveel gevallen zien buiten West- en Centraal-Afrika", zegt Hans Kluge, directeur Europa van de WHO, vanochtend op Radio 1. "En dit is misschien maar het topje van de ijsberg",

Ook in een ander opzicht gaat om een ongewone situatie, zegt Kluge ook. "Normaal verspreidt het virus zich vooral van dieren naar mensen. Nu is er blijkbaar ook overdracht van het virus tussen mensen."

Er moet absoluut geen paniek zijn, wel waakzaamheid

Hans Kluge, directeur Europa WHO

De WHO vermoedt dat het aantal besmettingen de komende weken verder zal stijgen. Toch hoeven we ons volgens Kluge geen al te grote zorgen maken. "Ik wil beklemtonen dat het een milde ziekte is. We moeten wel opletten bij jongere kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem."

"Er moet absoluut geen paniek zijn, wel waakzaamheid", besluit Kluge. "Ik zeg altijd: een gewaarschuwd man is er twee waard/"

Meest gelezen