Belga

Gemeentebestuur Zwijndrecht verdeelt modelbrief onder inwoners om chemiebedrijf 3M in gebreke te stellen voor PFAS-vervuiling

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht heeft een modelbrief opgesteld die inwoners kunnen gebruiken om 3M in gebreke te stellen voor de PFAS-vervuiling die het chemiebedrijf heeft veroorzaakt. Volgens de gemeente is de bodem saneren en herstellen niet voldoende voor de schade die de inwoners lijden.

Op de website van de gemeente Zwijndrecht staat een modelbrief die inwoners kunnen gebruiken om een officiële ingebrekestelling te sturen naar chemiebedrijf 3M. Het bestuur wil inwoners die schade lijden door de PFAS-vervuiling in de gemeente motiveren om dat kenbaar te maken aan het bedrijf. "Ze kunnen uit de tekst dingen overnemen, schrappen of toevoegen. 3M zal bij ons moeten saneren en herstellen, maar het is duidelijk dat dat niet voldoende is om alle schade die onze inwoners lijden te compenseren", vindt schepen van Leefmilieu, Steven Vervaet (Groen).

We hopen dat 3M wil onderhandelen zodat we buiten de rechtbank tot schikkingen kunnen komen

Steven Vervaet (Groen), schepen van Leefmilieu in Zwijndrecht

Een ingebrekestelling kan een eerste stap zijn voor slachtoffers om een schadevergoeding te eisen van 3M. Vorige maand kreeg een gezin uit Zwijndrecht nog een compensatie van 2.000 euro omdat er erg veel PFAS in hun bloed bleek te zitten. "Het is geen juridische stap, maar het kan wel een eerste stap zijn richting een procedure. We hopen dat het niet zover hoeft te komen en dat 3M wil onderhandelen met onze inwoners. Door vanuit de bevolking concrete compensaties te gaan vragen, hopen we buiten de rechtbank tot schikkingen te komen", aldus Vervaet. Zwijndrecht stelde 3M zelf al in 2021 in gebreke voor alle schade en hinder én legde een klacht neer bij de onderzoeksrechter. Die procedures lopen nog.

Bewijzen verzamelen

De gemeente benadrukt dat ze haar inwoners momenteel niet massaal wil mobiliseren om naar de rechtbank te stappen. Burgercollectief Darkwater 3M doet dat wel. "We wensen hen alle succes toe, maar we bekijken de zaken anders. Zo'n procedure kan heel lang duren, er kan tegen in beroep worden gegaan of het vonnis kan een andere weg op gaan. In deze fase vinden we een ingebrekestelling de meest efficiënte manier voor onze inwoners. Hou bewijzen van alle schade en hinder die je ondervindt zeker goed bij", adviseert de schepen nog.

Meest gelezen