Voorstel van Europese groene industrieplan van 250 miljard euro kritisch onthaald door veel lidstaten

De Europese Commissie heeft haar langverwachte groene industrieplan voorgesteld. Het "Green Deal Industrial Plan" van 250 miljard euro is het Europese antwoord op de Amerikaanse miljardensubsidies voor de groene industrie en de oneerlijke concurrentie uit China, waarmee het voor bedrijven aantrekkelijk moet blijven om in Europa te produceren. "Het gaat eigenlijk om bestaand geld uit het groot herstelfonds voor na de coronapandemie, maar het voorstel is nog lang niet goedgekeurd", zegt Rob Heirbaut in "Laat".

Er komen kritische reacties op het voorstel van het Green Deal Industrial Plan van de Europese Commissie. 

"De green deal van Europa die we al kennen van eind 2019 is het plan van Europa om klimaatneutraal te worden tegen 2050 en tegen 2030 de uitstoot met 55 procent terug te dringen. Europa was lange tijd de koploper in de wereld met dat plan", legt Rob Heirbaut uit in "Laat".

BEKIJK - "Het voorstel zal volgende week besproken worden op een top van de Europese regeringsleiders. Dan zal duidelijk worden of het bijgestuurd moet worden", legt Rob Heirbaut uit in "Laat":

Videospeler inladen...

De afgelopen zomer heeft de Verenigde Staten een serieuze inhaalbeweging gemaakt met de Inflation Reduction Act van Joe Biden. De Amerikaanse president beloofde om 300 tot 400 miljard dollar subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven te creëren om bedrijven in de VS te laten investeren in de groene en duurzame technologie.

"Dat heeft Europa wakker geschud. Al die voordelen gelden voor bedrijven die in Amerika investeren. Europese bedrijven dreigen benadeeld te worden. Meer zelfs, de Amerikanen lokken de Europese bedrijven weg om de investeringen die ze in Europa zouden doen, in de VS te doen. Bovendien hebben de Europese bedrijven het nadeel van de dure energieprijzen, die je in de VS niet hebt. Dan dreigt Europa met lege handen achter te blijven", zegt Rob Heirbaut.

De 250 miljard euro voor het Europese Green Deal Industrial Plan dat vandaag is voorgesteld, is eigenlijk geld dat Europa eerder al had uitgetrokken voor het coronaherstelfonds om Europa te doen herstellen na de pandemie. "In dat fonds zaten subsidies die al naar de lidstaten zijn gegaan, maar ook een groot aantal leningen voor ongeveer 230 miljard. Daarnaast is er 20 miljard nieuw geld vrijgemaakt."

De meeste landen hebben geen gebruik gemaakt van die leningen, omdat ze goedkoper geld kunnen lenen dan wanneer men geld zou lenen uit dat fonds.

Veel kritiek van kleinere Europese lidstaten

"Daarnaast zijn veel landen van de EU kritisch voor het plan om staatssteun toe te laten om nieuwe technologie te steunen. De kleinere landen zeggen dat de grote landen als Duitsland en Frankrijk de meeste subsidies zullen kunnen geven en die gaan de bedrijven naar hen lokken. Dan krijg je eigenlijk de concurrentie binnen Europa die je net wou tegengaan."

"Het voorstel belandt volgende week op de onderhandelingstafel van de regeringsleiders die dan een Europese top houden in Brussel. Dan zal de Europese Commissie al dan niet moeten bijsturen. We zullen zien wat daarna zal gebeuren", besluit Rob Heirbaut.

BEKIJK - "We willen een belangrijk deel uitmaken van de klimaatneutrale industrie die we wereldwijd nodig hebben", zegt Ursula von der Leyen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen