Archiefbeeld: Donald Trump in 2017, met in de achtergrond een militair met de nucleaire codes.

Huiszoeking bij ex-president Trump:  huiszoekingsbevel vrijgegeven, vertrouwelijke en top secret-documenten gevonden

Het huiszoekingsbevel van ex-president Trump is openbaar gemaakt, en daaruit blijkt dat de FBI onder meer de mogelijke schending van de wet op het militaire geheim onderzoekt. Volgens de Wall Street Journal zijn elf sets van geheime documenten en opnames aangetroffen bij die huiszoeking. In totaal zijn er 20 dozen met spullen meegenomen, en daarbij dus ook top secret-materiaal, onder meer over "een president van Frankrijk". Het is niet de bedoeling dat een Amerikaanse president na zijn ambtstermijn zelf nog vertrouwelijke of geheime documenten bijhoudt. 

De huiszoeking vond maandag plaats in Mar-a-Lago, het gigantische domein met landhuis in de Amerikaanse staat Florida van Trump. De ongebruikelijke huiszoeking toont "de diepe bezorgdheid" die bij regeringsfunctionarissen bestaat over de informatie die zich nog bij oud-president Trump bevindt en die mogelijk in verkeerde handen kan terechtkomen, zo schrijft onder andere The Washington Post. 

Het was onduidelijk waar de FBI precies naar op zoek ging. Anonieme bronnen dicht bij het onderzoek vertelden dat er gezocht werd naar geheime documenten over kernwapens, maar Trump zelf noemt dat op Truth Social, het sociale mediaplatform dat hij zelf heeft opgericht "een hoax". Hij maakt de vergelijking met zijn beide afzettingsprocedures die volgens hem ook een hoax zijn. "Dezelfde slonzige mensen zijn betrokken", aldus Trump. 

Wat heeft de FBI precies meegenomen?

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft de FBI elf sets van geheime documenten meegenomen. Daarbij zaten documenten die als "Top Secret" waren gemarkeerd, die enkel in specifieke regeringsfaciliteiten beschikbaar zouden mogen zijn. Het is niet de bedoeling dat een Amerikaanse president na zijn ambtstermijn geheime documenten zelf bijhoudt. Dat gebeurt in officiële - en beveiligde - archieven.

The Wall Street Journaal heeft ook de gelekte inventaris gepubliceerd van de items die bij de huiszoeking zijn meegenomen: 20 dozen met foto's, handgeschreven notities en allerlei geheime documenten. Daarbij horen volgens The Wall Street Journaal de documenten over de gratie die hij verleende aan Roger Stone, een veroordeelde medestander van Trump. Er zit ook informatie in over "de president van Frankrijk", al is het niet duidelijk of het om huidig president Macron gaat. 

Uit het huiszoekingsbevel dat intussen is vrijgegeven blijkt dat de FBI drie mogelijke inbreuken onderzoekt, waaronder het bijhouden, verspreiden of verliezen van gevoelige informatie, wat valt onder de schending van de wet op het militaire geheim in de VS.

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Huiszoekingsbevel is openbaar gemaakt

De werkwijze van het gerecht en de FBI stuit op veel kritiek bij aanhangers van Trump. Ze noemen het een "politieke afrekening". Gisteren probeerde een gewapende man een FBI-kantoor in Cincinnati (Ohio) binnen te dringen. Hij werd door de politie neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. Zijn motief is niet duidelijk, maar mogelijk speelt de huiszoeking bij Trump een rol.

Gisteren pikte Amerikaans minister van Justitie Merrick Garland de kritiek en spanningen niet langer en kondigde aan dat hij wil dat het verzegelde huiszoekingsbevel wordt openbaar gemaakt, alsook de goederen en papieren die in beslag zijn genomen. 

Dat is uitzonderlijk, maar Garland vindt dat het publiek belang in dit geval zwaar doorweegt. Een rechter heeft dat verzoek ingewilligd: het huiszoekingsbevel is effectief openbaar gemaakt, met de goedkeuring van Donald Trump trouwens. Hij kon daar bezwaar tegen aantekenen, maar deed dat niet.

BEKIJK - Minister Garland legt uit waarom hij wil dat het huiszoekingsbevel openbaar wordt gemaakt:

Videospeler inladen...

Ik ga zelfs een stapje verder en moedig aan dat de documenten onmiddellijk worden publiek gemaakt

Gewezen president Donald Trump

Trump stuurde er zelfs op aan dat het veelbesproken huiszoekingsbevel zo snel mogelijk wordt vrijgegeven. De ex-president herhaalde daarbij wel dat de huiszoeking "onnodig was en politiek gemotiveerd".

"Als de verzegeling van het huiszoekingsbevel ongedaan wordt gemaakt dan gaan we te weten komen waarom het huis is doorzocht en wat is meegenomen", legt Soenens uit. Justitieminister Garland benadrukte gisteren dat hij de huiszoeking persoonlijk had goedgekeurd. Die beslissing heeft hij naar eigen zeggen "niet licht" genomen.

Door de huiszoeking in Mar-a-Lago wordt de FBI nu bedreigd.

Kan het om de nucleaire codes gaan?

Of er bij de geheime documenten in Trumps buitenverblijf ook documenten zitten over kernwapens wordt druk gespeculeerd. Vooral: zou het eventueel om de nucleaire codes gaan waarover elke Amerikaanse president beschikt?

Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, denkt van niet. "Het zou over die kaart met codes (de kaart die de president op zak heeft om op gelijk welk moment het bevel te geven kernwapens te gebruiken, red.) kunnen gaan, al zou me dat toch echt verwonderen", aldus Sauer. "Maar zelfs als die kaart zou meegenomen zijn, dan nog veranderen de codes om de 4 jaar. Toen Joe Biden aan de macht kwam, zijn de codes veranderd. Trump kan niets meer doen met zijn kaart."

Toen Joe Biden aan de macht kwam, zijn de codes veranderd

professor internationale politiek Tom Sauer

Sauer denkt eerder aan informatie over eigen kernwapens. "Trump heeft een bijzondere interesse in kernwapens en schepte er ook over op tijdens zijn presidentschap. Ik kan me wel voorstellen dat hij een aandenken zou meenemen naar zijn villa in Florida, maar nogmaals: we hebben die informatie vandaag niet."  

Beluister hier het interview met professor Tom Sauer in "De ochtend":

Meest gelezen