Agenten salueren terwijl de wagen met het lichaam van Monjoie voorbij rijdt

Politie Brussel krijgt steeds meer te maken met mensen met psychische problemen, korpschef wil "sociale patrouilles"

De korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene wil dat er "sociale patrouilles" komen, om de politie te helpen als ze geconfronteerd wordt met mensen met psychische problemen. Dat zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad.

"Eind vorig jaar verloren we Thomas Monjoie, die door een man met psychische problemen werd doodgestoken. En begin deze maand werd een van onze inspectrices in elkaar geslagen door een aangehouden persoon met een geestelijke stoornis. Het is niet meer evident voor onze mensen", zegt hoofdcommissaris Michel Goovaerts, de korpschef van Brussel Hoofdstad-Elsene, een van de grootste politiezones van ons land. "Als je naar heel België kijkt, waren er in 2020 nog 8.000 interventies bij personen met psychische problemen. In 2021 waren dat er al 11.000. En dat merken wij ook op het terrein, en het baart ons ernstige zorgen."

De politie heeft ook hulp nodig om zulke incidenten aan te pakken, vindt Goovaerts: "Onze mensen zijn al zo multi-inzetbaar als een Zwitsers zakmes. Sinds kort krijgen ze ook een opleiding om met het Excited Delirium Syndrome om te gaan (een medische aandoening, waarbij iemand extreem opgewonden, agressief en verward is, red.). Maar er is ergens een grens aan wat ze aankunnen. In bepaalde gevallen staan wij als politiemensen machteloos en zouden we een beroep moeten kunnen doen op experts."

Goovaerts denkt daarbij aan zogenaamde sociale patrouilles, waarbij bijvoorbeeld psychiatrische verpleegkundigen of maatschappelijk werkers kunnen worden opgeroepen. "Als we geconfronteerd worden met daklozen, kunnen we er de organisatie Samusocial bij halen, voor slachtoffers van seksueel geweld hebben we het Zorgcentrum in het Sint-Pietersziekenhuis, en voor mensen met een drugsproblematiek werken we samen met vzw Transit. Maar voor mensen met psychische problemen hebben we geen partner."

De korpschef vraagt dan ook dat de gemeente en de gemeenschappen zouden samenzitten om zoiets uit te werken. "Wij sluiten elk jaar 10.000 mensen op in de gemeentelijke politiecel, of 30 per dag. Een aantal daarvan, met psychische problemen, hoort daar niet thuis. Vergelijk het met de geïnterneerden, voor wie de overheid ook oplossingen probeert te vinden. En ik weet dat er plaatsen tekort zijn in de geestelijke gezondheidszorg, daarom wil ik met de bevoegde overheden gaan samenzitten. Want mensen met een psychische stoornis horen niet thuis in de gevangenis."

Meest gelezen