Arbeider

Ook 80 Marokkaanse woon-werkvisa geblokkeerd wegens vermoedens van fraude

Na Turkije, loopt nu ook in het Belgische consulaat in Marokko een onderzoek naar mogelijke fraude met woon-werkvergunningen voor migranten. Een tachtigtal verblijfsvergunningen voor mensen die in Vlaanderen zouden gaan werken, zijn geblokkeerd. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. "In totaal zal de Vlaamse overheid 800 Turkse en Marokkaanse dossiers opnieuw controleren."

Eerder deze week bleek dat het Belgische consulaat in Turkije zo'n 700 verblijfsvergunningen had geblokkeerd van mensen die in Vlaanderen willen komen werken, wegens vermoedens van fraude. 

Nu blijken ook tachtig Marokkaanse visa on hold te zijn gezet. "De Vlaamse overheid zal 800 aanvragen voor een gecombineerde werk- en verblijfsvergunning in België opnieuw onderzoeken", bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor. 

Legaal migratiekanaal

Belgische werkgevers kunnen sinds 2019 via een 'gecombineerde vergunning' niet-EU-burgers naar hier halen om knelpuntberoepen uit te oefenen. "De gecombineerde vergunning is een belangrijk legaal migratiekanaal. Misbruik kunnen we niet tolereren", zegt De Moor in "De ochtend". 

Na enkele verdachte aanvragen in Turkije en Marokko, wordt vermoed dat die vergunningen misbruikt worden om mensen die daar geen recht op hebben, naar ons land te halen voor jobs die niet bestaan. Volgens Kamerlid Ben Segers (Vooruit) gaat het over aanvragen voor jobs of ondernemingen die niet bestaan, of voor ondernemingen die enorm klein zijn, maar plots een hele hoop werknemers willen aanwerven. 

Verdachte toenames

In Vlaanderen werden in 2022 in totaal 15.199 gecombineerde vergunningen aangevraagd. 3.055 daarvan zijn afkomstig uit Turkije, een forse stijging. In 2021 ging het om nog om 1.121 vergunningen, in 2020 om 723 en in 2019 om 815.

Volgens Ben Segers moeten er bij zulke plotse toenames alarmbellen afgaan bij de overheid. "Waarom dat bij Vlaamse minister van Werk Jo Brouns (CD&V) niet gebeurde, is een raadsel. De Vlaamse overheid wordt nu gered door heel alerte federale consulaire diensten, die aan de alarmbel zijn gaan hangen na die verdachte toevloed van aanvragen." 

Het probleem ligt volgens Kamerlid Segers dus op Vlaams niveau. "De aanvragen gebeuren via de werkgever in Vlaanderen. De Vlaamse overheid moet aan de poort controleren. Een overheid die bij de aanvraag al niet voldoende controleert, is een overheid die mensensmokkel, mensenhandel en uitbuiting faciliteert. Denk aan de recente toestanden op de Borealis-werf."

Meest gelezen