HANS PUT

Cinema’s bereiden zich voor op heropening: “Weinig nieuwe films, maar mensen zien ook graag klassiekers”

Vanaf 1 juli mogen de cinemazalen weer open. De voorwaarden en beperkingen maken het iets moeilijker, ook voor de kleinere cinema’s. Omdat de belangrijkste nieuwe films in juli nog niet beschikbaar zijn, worden er nu in Nederland weer klassiekers gespeeld. Mensen zien dat graag, vertelde Ludo Vangenechten van The Roxy in Koersel (Beringen) in de middaguitzending van Radio 2 Limburg.

De belangrijkste beperking is het totaal aantal mensen in een zaal. 200 bezoekers voor een filmvoorstelling is het maximum. Maar zover zal het sowieso niet komen in The Roxy, want je hebt natuurlijk ook nog de afstandsvoorwaarden zegt uitbater Ludo Vangenechten: “Wij hebben in de grote zaal zo’n 180 zitjes, als we dan telkens 1 rij overslaan en tussen de verschillende bezoekers afstand laten houden, dan kunnen er 60 mensen in. Met de drie zalen samen kunnen we per keer zo’n 120 mensen ontvangen. Maar we gaan ook met de uren moeten spelen, want het is niet de bedoeling dat ze allemaal opeengepakt staan aan te schuiven om binnen te geraken. Dat wordt een hele grote puzzel.”

Ook in de UGC in Lommel wordt de puzzel nu al gelegd zegt Sigurd Thomassen: “We voorzien heel veel handgel en het personeel zal afgeschermd zitten achter plexiglas. Maar de belangrijkste wijziging is dat we elke film op een ander moment zullen laten starten, zodat we de toestroom voor de 5 zalen makkelijk in goede banen kunnen leiden.”

Klassiekers

Zitjes veilig vullen is één ding, het aanbod aan nieuwe films is een ander probleem zegt Ludo Vangenechten van The Roxy Theater: “Alle grote distributeurs hebben hun films on hold gezet. De belangrijke nieuwe films zijn nog niet beschikbaar begin juli. Maar we gaan sowieso nog films programmeren die al liepen net voor de lockdown, zoals Bad Boys III van Adil en Bilal. En in Nederland zijn de bioscopen al open. Daar zie je dat ze teruggrijpen naar klassiekers en dat mensen heel graag zulke films terugzien.”

Meest gelezen