FRANS LANTING

Natuurfotograaf houdt zijn locaties geheim: “Instagram kan schadelijk zijn”

De Nederlandse internationaal bekende natuurfotograaf Frans Lanting maakt niet altijd meer bekend waar hij zijn foto’s precies maakt, om een toeloop van toeristen te vermijden.

Frans Lanting, een Nederlandse fotograaf die in Californië woont, reist de wereld rond om beelden te maken  van de mooiste en spectaculairste natuur, onder meer voor National Geographic.

Hij post zijn foto’s ook op sociale media, zoals Instagram. Maar als het over kwetsbare plekken gaat, vermeldt hij niet langer waar de foto precies genomen is. Want precies de invloed van Instagram kan behoorlijk veel schade opleveren, zegt Frans Lanting in het Nederlandse NOS-radioprogramma "Met het oog op morgen". De mooie plaatjes kunnen een trekpleister zijn voor toeristen om de plekken ook in het echt te bezoeken, daar dan weer foto's van te posten enzovoort.

Dat heeft bij ons bijvoorbeeld ook het Brabantse Hallerbos ervaren, vanaf het moment dat foto’s van het lila tapijt van boshyacinten de wereld rondgingen via sociale media. Sindsdien komen er veel en veel meer bezoekers en zijn allerlei maatregelen genomen om de flora te beschermen.

#nogeotag

Verschillende natuurgebieden  in de Verenigde Staten en Afrika vragen al dat bezoekers de locatie van mooie plekjes of bedreigde dieren niet zouden prijsgeven als ze foto's op sociale media zetten. Daarvoor zijn zelfs al vuistregels bedacht, die erop neer komen dat je goed moet nadenken alvorens je een foto en zeker de geografische coördinaten van een dier of landschap meedeelt. 

"Ongerepte natuur" bestaat eigenlijk niet meer, zegt Frans Lanting. Hij  is dezer dagen in Nederland, samen met de bekende chimpanseespecialiste Jane Goodall. Ze houden lezingen  over klimaatverandering en praten met jongeren over de kwetsbaarheid van de aarde. Bekijk hier een reeks Canvas-video's met Jane Goodall, over allerlei "Grote Vragen".

Meest gelezen