Videospeler inladen...

Zwemmen waar het niet mag, gewoon doen of toch eerst twee keer nadenken?

Deze zomer zijn er twee nieuwe locaties waar je kan zwemmen in open water. In totaal zijn het er in Vlaanderen nu 7. Bitter weinig. Dan toch maar in het water gaan waar het eigenlijk niet mag? Geen goed idee, zegt biologe Katrien Goossens in "Laat".

In België is, in tegenstelling tot onze buurlanden, de regel dat je nergens in open water mag zwemmen, tenzij het expliciet mag. Nu het tropisch warm wordt, zoeken veel mensen verkoeling. Maar in ons land mag je niet zomaar in open water gaan springen. 

Onveilig

Het is eigenlijk niet zo'n goed idee om te gaan zwemmen, waar een bord staat dat het verboden is. "Je neemt een riscio", zegt bioloog Katrien Goossens. "Er is geen garantie dat het niet gevaarlijk kan zijn en dat je jezelf niet kan kwetsen. Als je toch een duik waagt, kan je besmet raken met bacteriën."

"De waterkwaliteit is niet goed genoeg om te kunnen zwemmen. Dat komt omdat het proces om het water te zuiveren erg traag gaat. Micro-organismen moeten die afvalstoffen, uitwerpselen of voedselresten afbreken om het zuiver te krijgen. Maar de capaciteit van de waterzuiveringsstations is beperkt, waardoor je niet overal de garantie hebt dat het water proper is." Bovendien zijn sommige huishoudens helemaal niet op de rioleringsnetten aangesloten, waardoor hun afvalwater gewoon in de nabije beken en rivieren terechtkomt.

Het water komt in contact met je ogen, mond en neus. Dat zijn allemaal mooie toegangswegen voor virussen en bacteriën

Bioloog Katrien Goossens

"Als je in het water bent, dan ben je bijna helemaal naakt. Je hebt ook altijd ergens wel een wondje. Het water komt in contact met je ogen, met je mond of met je neus. Dat zijn allemaal heel tere plekken en mooie toegangswegen voor virussen en bacteriën."

"Dit is de enige plek waar ik verfrissing kan nemen": In Antwerpen gaan sommigen toch zwemmen waar het niet mag:

Videospeler inladen...

Wat doen wij fout?

Als je bijvoorbeeld naar Nederland kijkt, daar kan je bijna overal zwemmen. Wat doen wij in België dan zo verkeerd? Volgens bioloog Katrien Goossens is ook daar de kwaliteit van het water niet overal voldoende, maar zij hebben wel een andere soort ruimtelijke ordening. Wooneenheden en industrieën zijn beter geconcentreerd, niet zoals de lintbebouwing die wij in Vlaanderen kennen. "De vervuiling is bij ons daarom verspreid, terwijl ze in Nederland meer plekken hebben waar het veilig is."

"De waterkwaliteit is in de voorbije 20 jaar wel verbeterd", zegt Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij:

Videospeler inladen...

"De waterkwaliteit is inderdaad verbeterd", zegt Katrien Goossens. "Kijk maar naar de opmars van de otters, dat is toch wel een mooi signaal dat er verbetering op gang is gekomen. En als we het echt willen, dan kunnen we het wel veranderen. Er is echt nog heel wat te doen rond waterzuivering."

Meest gelezen