Broer en schoonzus van Sanda Dia blijven met "mix van emoties" achter na uitspraak van rechter: "We zitten nog steeds met vragen"

Vier dagen na de uitspraak in de zaak over de overleden student Sanda Dia, blijven zijn broer en schoonzus achter met "een mix van emoties". Dat hebben ze verteld in "De afspraak" op Canvas. Dat er werkstraffen zijn opgelegd, kunnen ze begrijpen. Maar ze blijven ook met veel vragen achter. "Het is heel pijnlijk om niet te weten wat er exact met Sanda is gebeurd tijdens zijn laatste uren, terwijl 18 Reuzegommers het wel weten."

Sinds vrijdag weten de familie en vrienden van de overleden Sanda Dia welke straffen de rechter geeft aan de Reuzegommers. De 18 leden van de voormalige studentenclub uit Leuven krijgen werkstraffen tot 300 uur en geldboetes tot 400 euro opgelegd voor de feiten die plaatsvonden tijdens de uit de hand gelopen doop 4,5 jaar geleden en die Sanda uiteindelijk fataal werden.

Gemengde gevoelens

Daarmee valt het doek over het proces. Vier dagen later zitten de broer en schoonzus van Sanda met gemengde gevoelens. "Het is nog altijd een mix van emoties", vertellen ze in "De afspraak" op Canvas. "We hebben vrijdag de uitspraak gekregen dus die emoties zijn er, maar ook de emoties van de 4,5 jaar daarvoor komen opnieuw op ons af. We moeten al die indrukken nu verwerken", vertelt de broer van Sanda.

"Ik denk dat ik elk moment een ander gevoel heb", vult zijn vriendin aan. "Je slingert heen en weer. Het ene moment denk je "dit is het nu, hiermee moeten we verder". Het andere moment ben je weer boos en verdrietig. Dan komt het gemis opnieuw heel hard naar boven. Of je hebt net weer heel veel strijdkracht om samen met je familie te gaan voor wat er nog is: liefde en de mooie dingen in de wereld."

BEKIJK - "Sanda was een zalige broer":

Videospeler inladen...

Het uitgebreide arrest hebben Seydou De Vel en Marie Van Steenkiste nog niet doorgenomen. "We gaan snel samenzitten met de advocaten om het te overlopen en te kijken wat de motivatie is van de rechter en welke nuances zijn aangebracht. Op die manier worden we hopelijk wat wijzer."

Twee grote vragen

Want de familie zit nog steeds met vragen, stelt De Vel. "De twee belangrijkste zijn al vaker aan bod gekomen: wie heeft de visolie toegediend? En wie heeft tegen de getuige gezegd dat de doop zo goed als gedaan was terwijl dat niet zo was? Ik heb dat nodig voor de verwerking. Ik zou graag willen weten wat er exact gebeurd is met mijn broer tijdens zijn laatste uren. Het is heel pijnlijk om dat niet te weten terwijl 18 Reuzegommers het wel weten."

Ik zou graag willen weten wat er exact gebeurd is met mijn broer tijdens zijn laatste uren. Het is heel pijnlijk om dat niet te weten terwijl 18 Reuzegommers het wel weten.

Seydou De Vel - broer van Sanda Dia

"Het zijn zaken waarvan je objectief kan zeggen dat het niet klopt. Het kan niet dat niemand het gedaan of gezegd heeft, zoals ze wel verklaren", reageert Van Steenkiste. "Dat trek je verder: wat weten we dan nog allemaal niet? Voor ons zijn die laatste uren heel onduidelijk. Er wordt gezegd dat ze onmiddellijk gehandeld hebben toen ze zagen dat het heel slecht ging met Sanda, maar in de verklaringen vind ik dat niet onmiddellijk terug."

BEKIJK - "Dat is een strategie die ze van in het begin hebben toegepast, dat zwijgen, de omerta":

Videospeler inladen...

Niet op strafregister

Toch blijft de familie van mening dat de Reuzegommers geen celstraf verdienen. "Een werkstraf is maatschappijgericht, ze stellen zich ten dienste van de maatschappij voor 200 tot 300 uur. Het is ook niet te onderschatten. Stel dat ze een voorwaardelijke gevangenisstraf hadden gekregen: welke impact had dat gehad op hun leven? Dan is er in hun dagelijkse realiteit geen enkele confrontatie meer met wat ze gedaan hebben."

"We zijn geen haatdragende mensen en willen niemand in de gevangenis", zegt ook De Vel. "Maar we hadden wel graag gezien dat er een bepaald signaal zou zijn naar de maatschappij in de vorm van een strafblad. Daar zijn we nu nog niet zeker van." 

Waarom komen werkstraffen niet op het strafregister?

"Deze straf komt wel in het strafregister dus alle overheden kunnen zien dat die mensen daarvoor veroordeeld zijn", legt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Maar het staat niet op het uittreksel dat je bijvoorbeeld nodig hebt om te solliciteren. Dat is al 15 jaar zo, omdat werkstraffen dienen om mensen te re-integreren in de maatschappij. Je laat ze iets terugdoen voor de maatschappij."

Dat toekomstige werkgevers van Reuzegommers niet te zien zullen krijgen dat ze strafbare feiten hebben gepleegd, vindt Van Steenkiste moeilijk. "Je hoort dat die mannen bepaalde maatschappelijke functies als arts of advocaat voor ogen hebben. Ik denk dat het misschien wel terecht is om als maatschappij te zeggen "misschien is dat op dit moment niet de verantwoordelijkheid die je moet nemen"."

BEKIJK - "Door zo'n werkstraf word je wekelijks geconfronteerd met wat je gedaan hebt, op dat vlak kunnen we de strafmaat volgen":

Videospeler inladen...

Verantwoordelijkheid

Ook met het feit dat slechts 8 Reuzegommers vrijdag aanwezig waren tijdens de uitspraak van de rechter, heeft de familie van Sanda moeite. "Dat is jammer. Het was mooi geweest als signaal naar ons toe, en naar het gerecht en justitie toe, als ze aanwezig waren om te horen welke straf opgelegd werd. Maar zij hadden andere dingen te doen: examens, werken, ..."

De Vel is wel bereid om te luisteren naar Reuzegommers die nog contact zouden opnemen met de familie. "Ik denk dat dat respectvol is om dat te doen. Tijdens het proces waren er ook enkele pogingen, we hebben brieven ontvangen. Maar we hebben toen bewust de boot afgehouden omdat we het niet het juiste moment vonden. We waren op zoek naar antwoorden toen."

De verantwoordelijkheid is onttrokken aan die jongens en overgenomen door ouders en advocaten

Seydou De Vel - broer van Sanda Dia

Volgens hem hebben de Reuzegommers nog niet de volledige verantwoordelijkheid opgenomen. "Op het moment dat Sanda in het ziekenhuis lag, hadden enkele Reuzegommers het plan om een gezamenlijke brief met excuses op te stellen. Daar zijn ouders en advocaten tussengekomen. Ze hebben dat afgeraden. Op dat moment is de verantwoordelijkheid onttrokken van die jongens en is het overgenomen door ouders en advocaten."

Is het dan toch mogelijk om de zaak nu af te sluiten? "Ik denk dat de omstandigheden waarin we zitten het moeilijker maken", geeft Van Steenkiste toe. "De heisa die momenteel heerst op sociale media (er wordt gesproken over klassenjustitie, red.) en de onduidelijkheid over dat uittreksel. We hoopten dat vrijdag een eindpunt zou zijn in het juridisch lijden en dat al de rest daarna zou komen, maar we zitten in een andere realiteit met veel vragen en onduidelijkheid."

Meest gelezen