Franky krijgt een belastingaangifte voor zijn overleden vader: "Gebeurde op een heel onpersoonlijke, koele manier" 

In mei dit jaar ontving Franky Pattyn uit Beveren aan de IJzer een belastingaangifte op naam van zijn vader. Dat is schrikken, want zijn vader is op dat moment al 8 maanden overleden. "Er zat zelfs geen begeleidende brief bij en dat kwam hard en onpersoonlijk aan. Ik was een beetje omvergeblazen." Wat zijn je belastingplichten na een overlijden? Radio2 zoekt het uit.

De vader van Franky overlijdt in augustus vorig jaar. "Ik heb mijn vader in huis genomen en verzorgd tijdens zijn laatste levensmaanden", getuigt Franky uit Beveren aan de IJzer bij Radio2. "Hij is ook hier thuis gestorven." Wanneer Franky in mei dit jaar dan een belastingaangifte op naam van zijn vader ontvangt, schrikt hij.

"Als nabestaande ben je opgelucht wanneer je na een overlijden eindelijk door alle administratie heen bent. Tot wanneer ik plots nog een aangifte voor mijn vader in de bus kreeg. Ik schrok en dat maakte mij heel emotioneel. Er zat niet eens een begeleidende brief bij met wat uitleg. Niets. Enkel zijn belastingbrief.  Dat kwam hard en onpersoonlijk aan. Ik kreeg die papieren en ik moest ze maar invullen."

Ik wist niet hoe ik aan de aangifte moest beginnen, ik had geen administratieve gegevens meer liggen over mijn vader

Franky weet niet hoe hij aan de aangifte voor zijn vader moet beginnen. "Ik had administratief eindelijk alles afgesloten. Ik had geen gegevens meer liggen en had geen zicht meer op zijn rekeningen. Ik ontving een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Zo'n aangifte is al voor een groot deel ingevuld en moet je wel altijd nog nakijken, maar ik had er geen idee van of die gegevens juist waren of niet." 

Wat Franky vooral mist, is een persoonlijke aanpak van de fiscus. "De manier waarop de brieven naar erfgenamen worden verstuurd, dat moet echt anders. Voeg er een brief bij, maak het persoonlijker. Ze weten toch ook dat mijn vader net overleden is."

"Ik ontving onlangs een brief van de Vlaamse overheid over de erfbelasting. Daar zat een brief bij waarin ik werd aangesproken als erfgenaam. Dat komt wel persoonlijk over." 

Waarom krijgt een overledene nog een belastingaangifte?

Radio2 stelt de vraag aan fiscaal experte Fatima Isarti.  "Ook een overledene heeft in het jaar van overlijden inkomsten gehad, waar die mogelijk belastingen op moet betalen."

Vaak komt de aangifte van een overleden persoon bij de huwelijkspartner terecht. "Of bij de kinderen. Maar als die er niet zijn, wordt de aangifte sowieso verstuurd naar een andere erfgenaam. Die persoon is verplicht om aangifte te doen voor de overledene.  Daarvoor heb je zijn rijksregisternummer nodig. Kreeg je voor het overlijden al een volmacht van die persoon, dan loopt de administratie vlotter", besluit Fatima Isarti.

Ook een overledene heeft in het jaar van overlijden inkomsten gehad, waar die mogelijk belastingen op moet betalen

Fatima Isarti - Fiscaal experte

Samen of apart?

Ben je getrouwd of wettelijk samenwonend en overlijdt je partner? Dan moet je dus nog 1 aangifte indienen na het overlijden. Je kan er dan voor kiezen om de aangifte samen in te dienen of 2 aparte belastingaangiftes te doen.

Volgens Isarti loont het de moeite om te vergelijken. "Je kan online een simulatie doen waarbij je apart de belastingbrief indient en samen. Vooral wanneer 1 van de partners minder verdiende of geen inkomen had, kan dat een groot verschil maken omwille van de huwelijksquotiënt. Vergelijk dus zeker."

Op de website van de FOD Financiën staat veel informatie over de stappen die je als nabestaande moet volgen om de aangifte correct in te dienen.

Meest gelezen