De Chinese president Xi Jingping en de Amerikaanse president Joe Biden spraken elkaar op de G20-top in Indonesië

"Ballonincident is spionage, China wil mogelijk Amerikaanse procedures testen", zegt professor Criekemans

Het ballonincident in de VS heeft de gespannen relatie tussen Amerika en China nog maar eens op scherp gezet. "Je zou de timing kunnen interpreteren als een poging van China om het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken te dwarsbomen, maar dat is niet duidelijk. Mogelijk hebben de Chinezen de Amerikaanse procedures in kaart willen brengen", legt professor David Criekemans uit in "Terzake".

Amerika is in de ban van een Chinese "spionageballon". De voorbije dagen is de grote witte ballon gespot in de Amerikaanse staat Montana. Volgens China gaat het om een ballon die gebruikt wordt voor klimaatonderzoek die uit koers geslagen is. Professor internationale politiek David Criekemans is ervan overtuigd dat China geprobeerd heeft Amerikaanse militaire installaties te bespioneren met een ballon.

"Het is duidelijk spionage. De woordvoerder van het Pentagon heeft ook duidelijk gezegd dat het om een spionageactiviteit gaat. De Chinezen proberen in Montana boven een aantal nucleaire sites waar zich intercontinentale nucleaire raketten bevinden, te kijken wat er allemaal gaande is. Misschien wil men ook kijken hoe de Amerikanen reageren op zo een ballon. Wie belt wie en wat zijn de procedures", legt Criekemans uit.

"Met andere woorden: hoe reageren de militairen, hoe lang duurt het vooraleer ze jets de lucht in sturen, hoe reageert de militaire top en de politieke top en wat zijn de procedures?"

BEKIJK - "De context is de toenemende spanning tussen China en de Verenigde Staten. Er is een race gaande tussen beide grootmachten", zegt David Criekemans in "Terzake":

Videospeler inladen...

De ballon is net voor het bezoek van Blinken aan China gespot in de VS. "Je zou dat kunnen interpreteren als zijnde een poging van China om het bezoek van Blinken te verhinderen. Het bezoek is intussen geannuleerd", analyseert Criekemans.

De context van de hele heisa is de toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten, zowel op politiek, economisch en militair gebied. 

"Er is een race gaande tussen beide grootmachten. China dreigt groter te worden dan de VS in termen van handel en economie. Dat is zich ook technologisch aan het vertalen. Wat er nu langs Chinese zijde gaande is, is dat men daar goed beseft dat ze misschien maar tien, vijftien jaar de tijd hebben om de economische, politieke en militaire groei door te maken, want de Chinese demografie zal heel snel dalen als gevolg van het eenkindbeleid. De jaren 20 zijn enorm cruciaal in de machtsstrijd tussen de VS en China", zegt Criekemans.

Machtstrijd over Zuid-Chinese Zee

Momenteel is er een pokerspel aan de gang tussen China en de VS met als inzet de Zuid-Chinese Zee. "De VS heeft afgesproken met de Filipijnen samen te werken op militair vlak. Ze willen hun legers beter afstemmen op elkaar en samen oefeningen doen. De VS doet dat met meer landen in de regio. De VS is bezig met een klassieke indammingsstrategie tegen een opkomend China."

Volgens Criekemans is China net hetzelfde aan het doen. "Eerst via de zachte weg van buitenlandse investeringen in de regio. Nu is China zich militair meer aan het manifesteren. De Zuid-Chinese Zee is het theater van toenemende spanningen de komende maanden en jaren. Taiwan is daar de hoofdvogel in. Je zal allerlei tactieken van de VS zien om de militaire opkomst van China te dwarsbomen, maar ook het terughalen van de Amerikaanse economie weg van China naar huis. Dat zal ook gevoeld worden in Europa", besluit Criekemans.

BEKIJK - Zelfs voor experts als Kris Quanten is de vermoedelijke spionageballon uitzonderlijk. Er is maar weinig beeld van en toch houdt het de wereld in de ban:

Videospeler inladen...

Meest gelezen