Het gebouw is bijna 100 jaar oud
Foto: Port Oostende

Havenbestuur Oostende koopt oude Zeevaartschool: "Starten volgend jaar met renovatiewerken"

Het havenbestuur van Oostende heeft de oude Zeevaartschool gekocht en zal het gebouw grondig renoveren. Het bekende historische gebouw wordt al jaren gebruikt door het havenbestuur dat er zijn kantoren heeft, maar het was eigendom van het Vlaams Gewest. Nu het gebouw van hen is, kunnen ze het eindelijk opknappen. 

Het bekende gebouw langs de Slijkensesteenweg werd tot 1992 gebruikt als Hogere Zeevaartschool. Eerst was het eigendom van de Regie der Gebouwen, nadien kwam het in handen van het Vlaamse Gewest. Sinds 1997 wordt het gebruikt door het havenbestuur van Oostende. 

Het gebouw uit 1931 onderging al die jaren verschillende veranderingen en aanpassingen, om mee te kunnen met de evolutie van de maritieme sector en de toenemende eisen van de moderne scheepvaartindustrie. Toch moet het gebouw dringend gerenoveerd worden, omwille van betonrot en de stabiliteit.

Ruim 1 miljoen euro

Haven Oostende investeerde de voorbije jaren al ruim 750.000 euro om het gebouw veiliger en ergonomischer te maken. Nu het havenbestuur het gebouw voor ruim 1 miljoen euro kon kopen, kan het eindelijk met de werken beginnen. "Het verwerven de voormalige Zeevaartschool is een belangrijke mijlpaal voor Haven Oostende", zegt Charlotte Verkeyn, voorzitter van Haven Oostende.

"Het is in ieders belang dat ons patrimonium respectvol en maatschappelijk verantwoord beheerd wordt. Met deze investering bevestigt Haven Oostende haar toewijding aan het versterken van haar positie en het stimuleren van duurzame groei en ontwikkeling in de regio, net zoals Stapelhuis Entrepot."

De werken aan het gebouw van de oude Zeevaartschool starten volgend jaar. Tijdens de renovatie verhuist Haven Oostende naar het Stapelhuis Entrepot aan de overkant van de school. Eerder werden ook al het douanegebouw en het Stapelhuis vernieuwd.

Het gebouw kampt met betonrot en er zijn problemen met de stabiliteit
Foto: Port Oostende

Meest gelezen