De Grootmeesters van het Graaflijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges op bezoek met de eerste witte asperges.
Foto: Provincie Antwerpen

Eerste witte asperges uit Klein-Brabant symbolisch overhandigd aan provinciebestuur

De Grootmeesters van het Graaflijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges hebben symbolisch en in traditionele klederdracht de eerste Vlaamse, witte asperges uit volle grond overhandigd aan gouverneur Cathy Berx en de deputatie van de provincie Antwerpen. De gemeente Puurs-Sint-Amands is de bakermat van de witte, Vlaamse asperge. 

Elk jaar zakken de Grootmeesters van het Graaflijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges af naar het provinciehuis met de eerste witte asperges uit volle grond. "Wij vertegenwoordigen ons erfgoed", zegt Levi De Mul, een van de Grootmeesters. "Zo blijven we de asperge in de aandacht brengen."

"In de supermarkt liggen ook veel buitenlandse asperges. Die leggen een lang traject af wat de smaak niet ten goede komt en de grond speelt ook een grote rol. De eerste asperges die je vindt in de restaurants zijn vaak nog waterachtig van smaak. Als je asperges kan eten van een lokale boer, weet je pas wat witte asperges zijn."

De 'witte edele dame' met zachtheid behandelen

"Ze mogen geen daglicht zien, anders wordt de kop blauw en dan heb je geen 'witte edele dame' meer", vertelt Mascha De Wolf van het Genootschap. "Je graaft ze uit met 2 vingers en dan gebruik je een aspergesteker. Een asperge moet je met zachtheid behandelen en dan verkies ik toch handwerk." 

Het Genootschap draagt traditionele kledij met bruin, wit en groen. Bruin staat voor de berm waar de asperges in groeien, wit staat voor de kleur van de asperges zelf en groen voor het loof. 

Aspergeridder Berx

Gouverneur Cathy Berx is sinds 2017 Ridder van het Graaflijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges: "Die asperges zijn niet alleen bijzonder lekker, maar ook belangrijk als streekproduct. We zijn daarom altijd heel erkentelijk als het Genootschap ze hier komt aanbieden. Ze komen uit onze grond en zijn heel gezond."

Bij het schillen zal ik het uiteinde altijd rauw opeten
Gouverneur Cathy Berx

Het weer is een belangrijke factor, maar het wordt de komende dagen wat warmer en dan neemt de oogst sterk toe. De smaak wordt dan ook nog beter. "Als ik ze zelf klaarmaak, is dat liefst zo eenvoudig mogelijk. Ik eet ze ook vaak zonder saus en bij het schillen zal ik het uiteinde altijd rauw opeten", zegt Berx. Er komen dit jaar 2 ridders bij, Hans Bourlon en Anja Van Meensel van Studio 100. Niet toevallig, want hun theater is gevestigd in Puurs. 

In het Hof Van Coolhem in Puurs-Sint-Amands is al jaren een aspergetuin waar vrijwilligers de groente telen. Het is ook een educatieve plek met infoborden en met een luifel waar oude landbouwgereedschappen staan. Daar komt nu een modern belevingscentrum met de naam ‘Aspergepunt'. Je kan er een heel jaar door het hele traject van de asperge ontdekken, van grond tot bord.

Foto: Paul Van Landeghem

Meest gelezen