AFP or licensors

"Curieuzeneuzen in de Tuin": 5.000 stukjes gazon gezocht voor groot onderzoek naar droogte

De UAntwerpen en De Standaard starten met een nieuw grootschalig onderzoek: "CurieuzeNeuzen in de Tuin". Een onderzoek naar hitte en droogte in de tuin. Iedereen met een stukje gazon kan zich als kandidaat opgeven. Het enige wat je moet doen is een sensor in het gras prikken en die gedurende zes maanden laten zitten. De actie start in april. De wetenschappers hopen op 5.000 deelnemers.

Twee jaar geleden was er CurieuzeNeuzen, het eerste grootschalige onderzoek naar de luchtkwaliteit waar 20.000 Vlamingen aan meededen. Dit jaar willen de onderzoekers de droogte in onze tuin bestuderen. Wat maakt een tuin koel of droog? Waarom zijn sommige plekken beter bestand tegen de hitte en de droogte dan andere?

de sensor voor CurieuzeNeuzen in de Tuin
(c) An Van Gijsegem

De antwoorden op die vragen kunnen ons helpen om ons beter aan te passen aan de gevolgen van de opwarming van de aarde. Ze kunnen ons inzicht geven over hoe we tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden, beter wapenen tegen de droogte.

Alle tuinen, groot of klein, in de stad of op het platteland, kunnen een meerwaarde zijn

Filip Meysman, professor biogeochemie (UAntwerpen)

De grond als opslagplaats van CO2

De wetenschappers van CurieuzeNeuzen gaan ook in elke tuin een bodemstaal nemen. Ze willen namelijk weten hoeveel CO2 er is opgeslagen en hoeveel ruimte er nog is voor extra koolstof. Planten nemen CO2 op. Een deel daarvan komt via de wortels en rottend plantenmateriaal in de bodem terecht. Aarde waar veel leven in zit, zoals wormen, humus en schimmels, houdt de koolstof langer vast.  Het bodemstaal kan dus ook leren welke rol tuinen, plantsoenen of velden kunnen spelen in het bijhouden van broeikasgassen en wat dat proces precies beïnvloedt. 

het nemen van een bodemstaal, bron: An Van Gijsegem

Iedereen kan bijdragen aan het academisch onderzoek zegt Filip Meysman, professor biogeochemie aan de UAntwerpen: "Opnieuw zijn duizenden meetpunten nodig om genoeg gegevens tegen elkaar te kunnen afwegen." Alle tuinen, groot of klein, in de stad of op het platteland, kunnen een meerwaarde zijn. Iedereen met een gazon of grasperk van minstens twee meter in diameter kan zich kandidaat stellen.

De onderzoekers zullen 5.000 representatieve plekken uitkiezen en daar een sensor plaatsen voor een half jaar, van begin april tot eind september. Die sensor seint alle gegevens naar een centrale databank. Via een interactieve stippenkaart kun je de resultaten raadplegen. Wie een sensor in de tuin heeft kan de metingen live meevolgen op een persoonlijk dashboard. 

Wie wil meedoen kan zich tot 14 februari inschrijven op deze link.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen