Lies Willaert

Julien Vrebos (75) is overleden: filmregisseur en Brusselse "ket" met weelderige snor

Julien Vrebos (75) is overleden. Hij was geboren en getogen in Brussel en maakte veel tv-reportages over wat hem trof, altijd met oprechte empathie, humor en ironie. Hij was ook filmregisseur, bekend van "Le bal masqué" en "The emperor's wife".

Julien Vrebos was geboren en getogen in Brussel. Hij zag het levenslicht in Elsene in 1947 en woonde in verschillende Brusselse gemeenten. Hij profileerde zich als een echte ket en had altijd wel een mening klaar over wat hij goed of slecht vond aan de hoofdstad. De verloedering en verkankering deden hem pijn, maar hij hield ook wel van het verval, van het niet-perfecte, en van graffiti en tags als antwoord van jongeren op de lelijkheid.    

BEKIJK - In "Terzake" besprak Vrebos in zijn eigen stijl de schoonheid van vervallen treinstations:

Videospeler inladen...

De schoonheid van het imperfecte, dat is hier echt aanwezig, heel mooi.  

Van landmeter en ambtenaar tot reportagemaker

Het curriculum van Vrebos oogt indrukwekkend. Hij studeerde landmeetkunde en fotografie, en werkte jaren als gemeente-ambtenaar. Via freelance-sportjournalistiek kwam hij in de media terecht. Luckas Vander Taelen ontdekte hem daar en introduceerde hem bij verschillende producers. 

Vanaf eind jaren zeventig draaide Vrebos sociale en maatschappelijke reportages met een duidelijk human interest-element. Dat deed hij voor "Terloops" op toen nog de BRT, in "Sanseveria" en "Het leven zoals het is". Ook de RTBf zag wat in zijn talent, hij maakte repo's voor het legendarische programma "Strip Tease". Voorts werkte hij voor TV Brussel.

In 2007 draaide hij de docu-soap, later tot film verwerkt, "De 8", over evenveel leerlingen van een technische school in Aarschot die een rijhuis in Herent renoveren om er een buurtcentrum in onder te brengen. In 2010 realiseerde hij "Kukelu", zijn kijk op Wallonië, en "Onder de sterren", over Brusselse thuislozen, zoals hij die groep noemt die hij in zijn hart draagt. 

Voor "Onder de sterren" organiseerde hij een heus restaurant waar welgestelde Brusselaars en thuislozen kwamen eten, en werken in de keuken. Ook uit die reeks bleek het handelsmerk van Vrebos: een kritische blik maar een positieve attitude, echte communicatie, mensen in hun waardigheid laten, en vooral alle kansen op authentieke volkse humor uitspelen. In zekere zin is hij de beeldmedia-tegenhanger van Toots Thielemans en Lange JoJo.   

We kennen elkaar niet; het zou veel beter gaan als we meer zouden vermengen, Vlamingen en Walen, gelovigen en ongelovigen, rijken en thuislozen.  

De bende van Nijvel

Zijn heel eigen visie op Brussel en België kon hij kwijt in de online satirische reeks "TV Belgiek". Zijn talent voor pure beeldtaal kwam tot uiting in zijn clip voor "Hard times" van The Scabs.  

In 1998 debuteerde Vrebos als cineast van langspeelfilms met "Le bal masqué", geïnspireerd door de bende van Nijvel. Het was een dynamische relatief gewelddadige misdaadfilm waar de aandacht voor het slachtoffer weer centraal stond.

BEKIJK - De trailer van "Le Bal Masqué":

Videospeler inladen...

Het gaat niet over een Belgische ziekte, maar over hoe mensen in elkaar zitten die met macht bezig zijn.  

Vijf jaar later realiseerde hij "The emperor's wife", een film over macht die zich afspeelt in een land waar de keizerin geen kinderen kan krijgen, wat de politieke consensus overhoop haalt. Jonathan Rhys Meyers vertolkte de hoofdrol.    

"Suske"

Naast dit alles leidde Vrebos nog een parallel leven als kleurrijke publieke figuur, met zijn opvallend grijs kapsel, zijn weelderige snor, hij was trouwens een prominent lid van "De Snorrenclub". Als "Brusseleir van 't joar" en fervent verdediger van het Brussels dialect, was hij een krachtige en overtuigende ambassadeur van de hoofdstad.

Probeer niet te achterhalen of een geschiedenis juist is of nie, als 't maar goe verteld is...

Negen jaar was actrice Pascale Bal zijn vriendin, ze vertolkte hoofdrollen in zijn films.  Zoals Robbe de Hert iedereen begroette als "schat", zo noemde Vrebos iedereen "Suske". De dynamische vitalist en levensgenieter Julien Vrebos was een van de eersten met een LEIF-kaart op zak, om het recht te hebben waardig uit het leven te stappen als hij dat nodig achtte. Brussel zal hem enorm missen. 

'k Heb meer confiance in mijn LEIF-kaart dan in mijn bankkaart!

Meest gelezen