Kinderpsychiater over wantoestanden in de kinderopvang: "Ik vraag me af of de sector nog tegemoet kan komen aan de noden van de kinderen"

Verhalen zoals die uit kinderdagverblijf 't (B)engeltje in Oudenaarde zijn uitzonderlijk, "maar ze doen ons gelukkig ook nadenken over de algemene toestand van de kinderopvangsector", zegt kinderpsychiater Binu Singh in "De ochtend" op Radio 1. Gemiddeld genomen vindt ze de kwaliteit in de sector op dit moment niet goed genoeg. Lisa De Grève, pedagogisch coördinator bij de Kinderopvang van Helan, benadrukt dan weer dat de sector het vertrouwen van de ouders probeert op te krikken door heel veel en transparant te communiceren. 

De verhalen die de laatste dagen de ronde deden over kinderopvang 't (B)engeltje in Oudenaarde doet meerdere ouders twijfelen aan de kwaliteit van hun crèche. Ook kinderpsychiater Binu Singh (KU Leuven) krijgt heel wat vragen van bezorgde ouders. “Dat is spijtig, maar ook zeer begrijpelijk als je dit soort verhalen hoort. Dat geeft een deuk in het vertrouwen in de kinderopvang”, zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Singh benadrukt wel dat praktijken zoals in ‘t (B)engeltje eerder de uitzondering dan de regel zijn. Aan de andere kant is ze wel blij dat deze uitzonderlijke feiten aan het licht komen. “Het zijn zaken die absoluut niet mogen plaatsvinden, maar het doet ons niet alleen als ouders, maar ook als sector en als samenleving opnieuw nadenken. Zijn de dingen die we evident vinden, effectief ook zo evident?”

Beluister hier het volledige gesprek met Binu Singh in "De ochtend" op Radio 1:

De laatste maanden haalden opnieuw meerdere verhalen over wantoestanden in de kinderopvang de media, daardoor staat ook de algemene toestand van de sector opnieuw op de agenda. Is die wel kwaliteitsvol genoeg? Singh vindt van niet: “Buiten deze zware feiten, zie ik daar als kinderpsychiater soms subtielere zaken gebeuren die ook niet oké zijn." 

Gemiddeld genomen vindt de kinderpsychiater de sector op dit moment niet kwaliteitsvol genoeg, ze pleit ervoor om die dringend anders te organiseren. Ze doelt daarmee op de problemen rond personeelstekort en slechte infrastructuur in de sector die eerder ook al in de media belicht werden.

"Het is zeker niet allemaal slecht en heel wat mensen in onze crèches zetten zich met hart en ziel in, maar ik vraag me af of op dit moment tegemoet kan gekomen worden aan de noden van de kinderen", aldus een bezorgde Singh.

Volgens Lisa De Grève, pedagogisch coördinator bij de Kinderopvang van Helan, zijn er door de wantoestanden die naar boven komen meer vragen en meer klachten bij ouders. Toch voelt zij bij hen ook een tegenbeweging. "We krijgen van ouders ook meer complimenten en meer dankbaarheid." 

Wie in de sector werkt, beseft dan weer dat er met argusogen naar het werk gekeken wordt. "Je voelt dat ook bij kinderbegeleiders: heb ik het juist gezien, heb ik alles gezien?" 

Bij Helan proberen ze de vertrouwensband tussen ouders en de kinderopvang te herstellen door "heel veel en transparant te communiceren". "Wij vinden het ook belangrijk dat ouders binnenkomen. Leer je kindbegeleiders kennen. Kom weer binnen, blijf er even bij, praat met ons. We willen allemaal hetzelfde: zorgen voor jouw kind, samen met jou." 

"In Nederland wordt kinderverzorger gezien als een vak met eigen competenties en kennis. In Vlaanderen is dat niet zo, hier is het eerder: iedereen kan voor kinderen zorgen. Het is belangrijk dat we die erkenning geven. Het Marshallplan voor kwalitatieve kinderopvang ligt klaar, er zijn al veel voorstellen vanuit de sector." 

Wat als je twijfelt over je eigen crèche?

Ouders krijgen er door dit soort verhalen wel een bezorgdheid bij in de keuze voor een kinderopvang. Ze moeten niet alleen nadenken over de grootte of de locatie van de kinderopvang, maar willen ook zeker zijn dat hun kind er veilig is. “Als ouder is het belangrijk om zelf goed na te gaan wat je belangrijk vindt en – zeker als er twijfels zijn - goed in gesprek te gaan met de kinderopvang of je onthaalouder”, raadt Singh aan.

Meest gelezen