Dierenambulance Animal Rescue Service kampt met financiële problemen

De dierenambulance Animal Rescue Service uit Sint-Truiden kampt met financiële problemen en vreest dat het niet meer voor alle oproepen zal kunnen uitrukken. De vzw werkt zonder subsidies van de overheid. Maar nu het leven duurder wordt, hebben ze moeite om rond te komen.

“Er zijn de benzinekosten, maar bijvoorbeeld ook mensen die hun facturen niet betalen. En die kosten blijven zich maar opstapelen", zegt  Mathieu Helleputte van de dierenambulance. "We willen zo veel mogelijk helpen en zo veel mogelijk doen, liefst zelfs alles, maar uiteindelijk gaan we ergens een lijn moeten trekken. Ook proberen mensen zo veel mogelijk te overtuigen dieren binnen te brengen in opvangcentra of bij ons. We gaan nog moeten uitzoeken hoe we het precies gaan doen de volgende weken en maanden.”

De Animal Rescue Service rukte vorig jaar meer dan 2.000 keer uit. Oorspronkelijk wou de vzw in een straal van 20 kilometer rond Sint-Truiden werken, maar in de praktijk rijden ze veel verder, zelfs tot Anderlecht, Overijse en Affligem. 

Natuurhulpcentrum Oudsbergen

In het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen voelen ze de prijsstijgingen ook: “We verbruiken hier veel elektriciteit voor verwarmingslampen en couveuses, maar ook de benzine kost ons veel”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum. “Wij rijden dagelijks uit voor interventies. We hebben het water nog niet aan de lippen staan. Het is wel zwaar, maar we zijn blij dat het niet samengevallen is met corona, anders waren we wel kopje-onder gegaan. We hebben het geluk dat we weer wat groepen kunnen toelaten en dat er dierenverzorgers voor 1 dag zijn, en daar halen we nu wat extra middelen uit.”

Meest gelezen