Een koppeltje ijsvogels is aan het broeden in de wand.
Foto: Jan Teugels & Jos Verhaegen

IJsvogelwand in Merchtem levert al na 6 maanden resultaat op: "Koppeltje is er aan het broeden"

Een halfjaar nadat in Merchtem een ijsvogelwand werd geplaatst, is de wand al in gebruik. Een koppeltje ijsvogels heeft er zijn nest gemaakt en is er aan het broeden. Intussen hebben ze ook al een jong. Nieuwsgierigen kunnen de ijsvogels gaan spotten aan een kijkwand.

Vrijwilligers van Natuurpunt Merchtem groeven afgelopen zomer een ijsvogelwand. Nu, 6 maanden later, is die in gebruik genomen door een koppeltje ijsvogels. 

"In mei 2023 kregen we de kans om een gebied van zo’n hectare groot aan te kopen langs de Neerkamstraat in Merchtem", zegt Alain De Cré, voorzitter van Natuurpunt Merchtem. "Het gaat om een bosje met een vijver en 2 poelen. We wisten dat het een interessant gebied is, omdat de vinpootsalamander massaal voorkomt in de omgeving."

"Het gebied ligt in ons project 'Grote Molenbeek en zijbeken', wat we 2 jaar geleden hebben opgestart samen met Natuurpunt Asse. De vijver werd gegraven in 1967 en deed eerst dienst als zwemvijver, maar werd later een visvijver."

Maar Natuurpunt had andere plannen met de vijver. "Wij hadden vorige zomer het idee om er een ijsvogelwand te graven, omdat we ter plaatse af en toe een ijsvogel zagen", gaat De Cré verder. "Wij hebben hiervoor contact genomen met Jelle Harder uit Hilversum, die een handleiding heeft geschreven over ijsvogels. Na wat mails heen en weer met Jelle, zijn we begonnen met het uitgraven van de wand."

Afgelopen zomer hebben heel wat vrijwilligers een ijsvogelwand gegraven.
Foto: Natuurpunt Merchtem

Vogelkijkwand

Het resultaat? "Een koppeltje ijsvogels heeft een nest gemaakt in de wand. Ze zijn er aan het broeden en hebben intussen een jong gekregen. Heel wat mensen probeerden hen al te fotograferen. Om de ijsvogels niet te storen, kan dat van achter de vogelkijkwand, maar je moet wel wat geduld hebben. Inmiddels is ook de grote gele kwikstaart aan de poel gespot", zegt De Cré nog.

Meest gelezen