Archiefbeeld van dansende jongeren in Duitsland

"Wij willen dansen": jongerenorganisaties protesteren tegen verbod op dansen in Duitsland

In Duitsland organiseren verschillende jongerenorganisaties vandaag een dansfeest. Niets mis mee, zou je kunnen denken, behalve dat er op Goede Vrijdag in Duitsland nergens gedanst mag worden. Een 'tanzverbot', zo wordt het genoemd, maar de laatste jaren groeit het protest tegen de "stille dag".

Wie vandaag de dansvloer onveilig wil maken, blijft maar beter weg uit Duitsland. Op Goede Vrijdag zijn dansen en luide muziek er verboden. Een 'Tanzverbot', zo noemen ze het in Duitsland. Dansgrage jongeren (en ouderen) moeten dus andere oorden opzoeken.

Feestliefhebbers die het er toch op zouden wagen, lopen risico op serieuze boetes. Wie zich niet houdt aan de regels kan tot 1.500 euro boete krijgen (met uitschieters tot zelfs 10.000 euro, red.). Het verbod is wettelijke verankerd in de Duitse grondwet: artikel 140 van de wet voorziet namelijk in dagen van "arbeidsrust en geestelijke verheffing".

"Dansen is immoreel"

Het dansverbod in Duitsland heeft zijn oorsprong in religieuze en historische tradities uit de 19e eeuw. Toen werden dansen en ander vermaak soms als immoreel beschouwd, vooral op zondagen en religieuze feestdagen. 

Het verbod rust op het principe dat het paasweekend plechtig moet worden gevierd, uit respect voor de christenen. Binnen het christendom worden deze dagen beschouwd als "vakanties van stilte", waardoor elke luchtige activiteit ongepast is. 

Hoewel veel van deze wetten zijn versoepeld, blijven sommige restricties gelden op bepaalde religieuze dagen. De wetten kunnen echter wel variëren van deelstaat tot deelstaat en worden niet overal even strikt gehandhaafd.

Het verbod geldt bovendien niet enkel op dansen: ook andere openbare evenementen, sportwedstrijden en zelfs sommige filmvertoningen zijn verboden. Er bestaat zelfs een lijst met films die vandaag niet mogen uitgezonden worden. Ook daar wordt streng op toegekeken. 3 jaar geleden kreeg een bioscoop nog een boete omdat de verkeerde film op het witte doek verscheen.

Lijst met verboden films

Goede Vrijdag is de enige dag waarop het dansverbod voor alle deelstaten geldt. Al zijn er afwijkingen: in Berlijn, Bremen en Hamburg, de drie 'stadsdeelstaten', duurt het verbod slechts tot vanavond 21 uur of middernacht, maar in Beieren, Hessen, Nedersaksen, Rijnland-Palts en Sleeswijk-Holstein geldt het voor 48 uur en is Stille Zaterdag echt stil. In Beieren en Baden-Württemberg, 2 deelstaten die traditioneel erg religieus zijn, moet het ook op paaszondag stil zijn. 

Protest groeit

Niet iedereen kan zich in de "stille dag" vinden. De laatste jaren proberen de groene, liberale en socialistische politieke jongerenorganisaties het verbod af te schaffen. In de buurt van het centraal station in Frankfurt wordt een Goede Vrijdagfeest georganiseerd. Voor het deelstaatparlement in Wiesbaden wordt ook een protestactie gehouden om het verbod aan te klagen.

"Ik ben geen christen en ik wil op feestdagen kunnen dansen. Ik kan dat verbod gewoon niet begrijpen", reageert een tegenstander. "Al bij al is dansen even belangrijk als het respecteren van iemands geloof", klinkt het bij iemand anders. 

Ook horeca-uitbaters zelf kunnen het verbod moeilijk plaatsen. "Het is Pasen, het is vakantie en er zijn veel toeristen in de stad. Het is problematisch dat we onze nachtclub niet kunnen openen", vertelt een clubeigenaar.

BEKIJK - Gisteren werd een protestfeestje georganiseerd in Duitsland:

Videospeler inladen...

Toch zijn de tegenstanders nog altijd een minderheid (als we verouderde cijfers mogen geloven, red.). Volgens een YouGov-bevraging uit 2017 vindt een kleine meerderheid van de Duitsers het dansverbod een goede zaak, al kan het verbod vooral op steun rekenen bij de oudere bevolking.

"Het gaat erom dat we van tijd tot tijd iets van rust en stilte in ons leven krijgen. Zodat we kunnen nadenken over de fundamenten waarop we leven en wat we willen van ons leven", vindt Dierk Beyer van de Associatie voor Culturele Organisatoren in München. 

Meest gelezen