De Zweedse premier Ulf Kristersson en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken.
Foto: AP

Zweden is officieel toegetreden tot de NAVO

Zweden is officieel als 32e lidstaat toegetreden tot de NAVO. Dat heeft de Amerikaanse regering gemeld. De Zweedse toetreding is officieel gemaakt tijdens een bezoek van premier Ulf Kristersson aan Washington.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Zweedse premier Ulf Kristersson hebben in Washington het "protocol bij het Noord-Atlantisch Verdrag inzake de toetreding van het koninkrijk Zweden" ondertekend.

Het NAVO-lidmaatschap van Zweden hing al enige tijd in de lucht. Het land had zich in mei 2022, na de Russische invasie in Oekraïne, samen met Finland kandidaat gesteld.

Finland was al in april 2023 het 31e lid van het militaire bondgenootschap geworden.

Archieffoto van Zweedse legeroefening in Gotland in 2022.
Foto: AFP

Toetreding Zweden maakt alliantie veiliger

"Zweden is nu een NAVO-lid", heeft Kristersson gemeld op X. "Bedankt aan alle bondgenoten om ons als 32e lid te verwelkomen." De Zweedse premier zegt dat zijn land zich volledig zal scharen achter de waarden "vrijheid, democratie, individuele vrijheid en de rechtsstaat", die vermeld staan in het Verdrag van Washington, dat de basis vormt voor de oprichting van de NAVO.  

"De Zweedse toetreding maakt de NAVO sterker, maakt Zweden veiliger en maakt ook de hele alliantie veiliger", meldt ook Jens Stoltenberg, de secretaris-gerenaal van de NAVO. "Ik kijk ernaar uit om maandag hun vlag te hijsen aan het NAVO-hoofdkwartier" in Brussel. Die ceremonie zal om 12 uur plaatsvinden.

Decennialang neutraal

Na de Tweede Wereldoorlog bleven Zweden en Finland decennialang neutraal, sinds het einde van de Koude Oorlog waren ze officieel niet-gebonden. De beslissing om NAVO-lid te worden, is dus een keerpunt voor beide landen. 

De laatste obstakels werden eind februari uit de weg geruimd, nadat Hongarije als laatste lidstaat het licht op groen had gezet. Ook Turkije had lange tijd getalmd met het goedkeuren van de aanvraag van Stockholm.

De toetreding houdt meteen in dat alle NAVO-landen Zweden zullen verdedigen, wanneer het land wordt aangevallen. Omgekeerd zal Zweden ook de andere NAVO-lidstaten bijstaan. Het land beschikt bovendien over een omvangrijke defensie-industrie die nu al aan verschillende NAVO-landen levert.

Meest gelezen