VRT lanceert gloednieuwe EDUbox rond lezen voor jongeren

Van WhatsAppberichtjes over schoolboeken tot de ondertitels bij een film. Lezen is overal. Toch gaat het leesniveau van jongeren er elk jaar op achteruit. De EDUbox Lezen wil, in het kader van Het Leesoffensief, mee het tij keren door boeken op een verrassende manier te benaderen in een speciaal traject met voor elk wat wils. Het eerste deel van het traject is nu al beschikbaar!

VRT hecht bijzonder veel belang aan taal, lezen en literatuur en grijpt de donkere novembermaand aan om leesplezier in al zijn vormen te promoten via de verschillende netten. En er is meer. VRT zet ook haar schouders onder de leesbevorderingsinitiatieven van de overheid. Broodnodig, want uit onderzoek blijkt al langer dat de leesmotivatie en leesvaardigheid van jongeren er elk jaar op achteruitgaat. 

Het Leesoffensief wil hier iets aan doen. Deze samenwerking tussen de departementen Onderwijs en Vorming, Cultuur, Jeugd, Media en Welzijn  wil overtuigde lezers dicht bij het hart houden maar vooral de niet-lezers erbij halen. Onder de noemer ‘Vrienden voor het Lezen’  worden zoveel mogelijk Vlamingen gemobiliseerd om te lezen, voor te lezen of samen te lezen.

VRT draagt zijn steentje bij en heeft samen met een aantal sterke partners lesmateriaal ontwikkeld dat leerlingen uit het secundair onderwijs meer leesbegrip en -motivatie maar vooral goesting in lezen moet geven. De EDUbox Lezen: 7 keer anders is een laagdrempelige tool om op een verfrissende manier rond lezen te werken. 

Het interactieve lespakket is het resultaat van een samenwerking van VRT met Iedereen Leest, Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, CANON Cultuurcel, Het Leesoffensief, Literatuur Vlaanderen, het Vlaams Talenplatform, UA en Odisee Hogeschool.

Het is een laagdrempelige tool om op een verfrissende manier rond lezen te werken.

Een leestraject mét bekende hosts

Traditioneel is EDUbox een pakket van een 2-tal lesuren dat leerlingen inwijdt in een relevant maatschappelijk thema. Maar om hen meer te doen lezen, was het gewone concept van 2 lesuren te beperkt. Daarom is het een heus traject geworden van 7 kleinere boxen die elk ongeveer 1 lesuur duren. In elke box neemt een bekende host - zoals Adil El Arbi, Fikry El Azzouzi, Maud Vanhauwaert en Daphne Paelinck uit Thuis - de leerlingen op sleeptouw. 

Elke box behandelt een ander aspect van lezen. Denk aan graphic poems, foodblogs en biografieën maar ook aan thema's als begrijpend lezen en de juiste boeken kiezen. Leerkrachten kiezen à la carte. Ze kunnen zich beperken tot de box die het best bij hun leerlingen past of ze kunnen het hele traject volgen. Hiermee zijn ze toch een aantal weken of maanden zoet.   

Een overzicht van de 7 thema's:

NU AL BESCHIKBAAR ALS VOORPROEFJE

  • LEZEN - Fitness voor jouw brein
Een box over wat er in je hersenen gebeurt als je leest. Over diep lezen, brain hacks en zelftests. 
   
  • LEZEN - Jij als regisseur
Een box over de link tussen boeken lezen en films regisseren. Over verbeelding, castings en zintuigen. Regisseur Adil El Arbi, die binnenkort zijn tweede verfilming van een boek van Dirk Brack regisseert, is de host. 
 
 
  • LEZEN - Voorlezen als een pro
Een box over het verband tussen voorlezen en begrijpend lezen. Over leestekens, volume en intonatie. Thuis-actrice Daphne Paelinck, die voor haar job elke dag scripts moet lezen, is de host. 
 
  • LEZEN - Op zoek naar jouw succesrecept
Een box over tekstdoelen en tekstsoorten. Over  de opbouw van recepten en het taalregister in foodblogs, kookboeken en foodtoks. Foodblogger Stephanie Bex, die elke dag recepten leest en schrijft, is de host. 
 
VANAF 8 NOVEMBER BESCHIKBAAR
 
  • LEZEN - De belofte van de beginzin
Een box over een boek kiezen dat bij je past. Over covers en achterflappen, maar vooral ook over beginzinnen. Auteur Fikry El Azzouzi is de host. 
 
  • LEZEN - Over biografieën en bestsellers
Een box over non-fictie en de biografie. Over interviews en ghostwriters, en over hoe je relevante informatie uit een lange tekst moet halen. Tess Elst, journaliste bij VRT Sporza, is de host. 
 
  • LEZEN - De kracht van woorden

Een box over hedendaagse poëzie. Over graphic poems, WhatsAppgedichten en de gelijkenis tussen hip hop en slam poetry. Maud Vanhauwaert, die romans en gedichten schrijft maar ook performances en installaties maakt, is de host. 

Elke box heeft een andere invalshoek en een andere finaliteit en is verrijkt met videomateriaal op maat en met digitale tools. 

Box 1, 2, 3 en 4 worden als voorproefje gelanceerd op 25 oktober. Box 5, 6 en 7 volgen na de herfstvakantie. 

Bekijk hieronder enkele voorbeeldfiches uit het EDUbox-traject (en lees daaronder verder):

Aan de slag met de EDUbox Lezen

De EDUbox Lezen bestaat uit 7 delen. Ze zijn allemaal beschikbaar als interactieve website en als downloadbare pdf in de catalogus op de website van EDUbox. Deze formats zijn ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas. 

De 7 onderdelen vormen samen een traject maar de leerkracht kan de delen inzetten in de klas naar eigen goeddunken. Ze moeten niet per se in de voorgestelde volgorde  worden afgewerkt. 

De EDUbox komt met een handleiding voor leerkrachten. Die wordt na de herfstvakantie gepubliceerd. Daarin zit heel wat extra informatie over hoe je dit thema aanpakt in de klas. 

De interactieve tooltjes werden ontwikkeld door VRT Innovatie. 

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief en interactief concept van VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als sociale media, identiteit, nepnieuws, cybersecurity, sexting, … aan bod. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je op de website van VRT. Elke EDUbox wordt gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Het lespakket bevat tekst, audiovisueel materiaal, opdrachten én een interactieve tool. Als leerkracht kan je dit gratis leermiddel inzetten om te werken aan de onderwijsdoelen.

Meest gelezen