NASA/JPL-Caltech

Was dit dan echt de laatste foto die Marslander InSight verstuurde? "Ik heb bijna geen stroom meer"

Na ongeveer vier jaar op Mars heeft de Amerikaanse Marslander InSight wellicht zijn laatste foto doorgestuurd. "Ik heb bijna geen stroom meer, dus dit kan het laatste beeld zijn dat ik kan sturen", twitterde het Amerikaanse ruimteagentschap NASA via de account van de robot. Geen schande, nu de robot al bijna twee jaar langer data doorstuurt dan oorspronkelijk was verwacht.

Het is een ietwat desolaat en vooral stoffig beeld van zijn seismometer dat de Marsrobot van NASA, InSight, nog heeft doorgestuurd. "Ik heb bijna geen stroom meer, dus dit kan het laatste beeld zijn dat ik kan sturen", luidt het bijschrift op Twitter.

Dat InSight het aan het begeven was, had NASA al begin november laten weten. Toen klonk het dat de Marsrobot nog maar een paar weken kon functioneren, omdat de wind op de Rode Planeet een almaar dikkere laag stof op de zonnepanelen heeft geblazen. "We proberen het te rekken tot het ultieme einde", klonk het toen.

Nog decennia wetenschappelijk plezier

De verkennner landde in 2018 op Mars, voornamelijk om seismische activiteit te meten. De wetenschappelijke doelstellingen waren na goed twee jaar bereikt, zodat de missie momenteel in een "verlengde fase" zit. Sinds zijn aankomst heeft de robot volgens de NASA meer dan 1.300 Marsbevingen geregistreerd die wetenschappers meer informatie over de ondergrond van de planeet hebben verschaft. In mei van dit jaar kwam de kroon op het werk: InSight registreerde een beving met een magnitude van 5, de zwaarste die de robot tot dan toe had gemeten.

"Eindelijk kunnen we Mars zien als een planeet met lagen, met verschillende diktes en composities", zei Bruce Banerdt, NASA's onderzoeksdirecteur voor de InSight-missie, een paar weken geleden. "We beginnen echt de details te ontdekken. Nu is Mars geen raadsel meer, maar een echte levende, ademende planeet."

De belangrijkste taak is nu om de massa data veilig te stellen die InSight heeft opgeleverd en om die toegankelijk te maken voor onderzoekers over de hele wereld. De gegevens zouden nog decennialang nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen kunnen opleveren, denken de NASA-onderzoekers.

Meest gelezen