22 Vlaamse burgemeesters vragen meer duidelijkheid over mogelijke verplichte fusies

22 Vlaamse burgemeesters, waaronder die van Bonheiden, Middelkerke, Sint-Martens-Latem en Holsbeek, roepen de politieke partijen in ons land op om duidelijk te maken wat hun standpunt is rond verplichte fusies. Er gaan geruchten dat die er zouden komen en dat Vlaanderen van 300 naar 100 gemeenten zou gaan. Maar dat wordt nergens duidelijk bevestigd.

Dat Vlaanderen wel te vinden is voor grotere gemeenten met meer slagkracht is al langer bekend. Gemeenten die vrijwillig een fusie aangaan, worden daarvoor zelfs beloond met een aantal financiële voordelen. Van verplichte fusies is er voorlopig nog geen sprake. Voorlopig. Want blijkbaar gaan er in politieke kringen geruchten dat een aantal partijen daar wel voor te vinden is. En ook bij vrijwillige fusies wordt het al eens aangegrepen als argument: dat het anders toch verplicht zal worden, wellicht zonder de voordelen die nu worden aangeboden.

22 burgemeesters willen duidelijkheid en richtten een burgemeestersfront op om de politieke partijen tot een standpunt te dwingen. "We willen graag weten hoe de politieke partijen in ons land over een gedwongen fusie denken", zegt Wieland De Meyer (Gemeentebelangen), burgemeester van Heuvelland en één van de initiatiefnemers. "Dan weten we waar we staan en kunnen de Vlamingen bij de Vlaamse verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 een betere keuze maken."

Vooral keuzevrijheid belangrijk

Zelf ziet De Meyer een fusie totaal niet zitten. "We hebben nu al zo'n uitgebreid gebied en wat voor nut heeft het om twee arme schapen in één grote wei te plaatsen? Maar het gaat mij vooral om de keuzevrijheid. Ik vind dat een fusie in andere gemeenten, waar de situatie anders is, perfect moet kunnen. Maar het is aan de lokale besturen om daar over te beslissen."  

Weinig Oost-Vlaamse en Limburgse burgemeesters

Opvallend is dat vooral burgemeesters uit Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen zijn toegetreden tot het burgemeestersfront. In Vlaams-Brabant gaat het onder meer om die van Glabbeek, Linter, Drogenbos, Beersel, Kortenaken en Steenokkerzeel. De West-Vlaamse burgemeesters komen, naast Heuvelland, uit Middelkerke, Houthulst, Gistel, Vleteren en Ledegem en Dentergem. Ook Antwerpen is goed vertegenwoordigd met Bonheiden, Retie, Zandhoven, Schelle en Balen. In Oost-Vlaanderen traden maar twee gemeenten toe: Sint-Martens-Latem en Sint-Lievens-Houtem. En in Limburg is Voeren de enige vertegenwoordiger.

Meest gelezen