radio 2

Eerste repaircafé op Campus Geel van Thomas More hogeschool: "Er komen veel verwarmingsvuurtjes binnen met een geurtje"

Campus Geel van de Thomas More hogeschool heeft voor het eerst een repaircafé geopend. Studenten elektromechanica herstelden er, met de hulp van docenten, defecte toestellen die de mensen binnenbrachten. "Dingen worden nog te snel weggegooid", klinkt het. Thomas More wil met het repaircafé meehelpen aan een duurzamere wereld.

"Vandaag organiseren we op Campus Geel voor de eerste keer het Repaircafé XL", zegt Erwin Van de Put, docent elektromechanica aan de Thomas More hogeschool. "Een 50-tal studenten probeert, met de hulp van de docenten, defecte toestellen die mensen binnenbrengen, te herstellen. Maar we doen meer dan dat. We kijken ook de software van je laptop na, veranderen de instellingen van je Whatsapp, of bekijken de energiebalans van je woning."

"Dingen worden nog te vaak weggegooid. Een kabeltje dat hapert, verdwijnt meteen in de vuilnisbak of voor jaren op zolder. Wij willen als Thomas More ons steentje bijdragen tot een duurzamere wereld."

"Vroeger ging je naar den bompa om iets te herstellen. Dat gebeurt nu veel minder, en wij als Thomas More willen dat gat opvullen"

Erwin Van de Put, docent elektromechanica aan Thomas More

"We hebben al 50 procent van de binnengebrachte toestellen hersteld. Het gaat vaak om defecten die gemakkelijk te herstellen zijn. De klassiekers zijn de stofzuigers waarvan het snoer niet meer werkt, dat vervangen we dan. Er komen nu ook veel kleine verwarmingsvuurtjes binnen, die al een tijdje niet meer gebruikt werden en een geurtje verspreiden. Ook dat kunnen we gemakkelijk oplossen. Net zoals toetsenborden waarvan enkele toesten defect zijn of fietsen die niet meer helemaal in orde zijn."

Vrije gift

"Het enige dat de mensen moeten betalen zijn de onderdelen die we moeten bestellen, zoals schakelaars of zekeringen die we moeten vervangen. Of als we dure producten, zoals secondelijm, moeten gebruiken. En voor de rest zijn de mensen vrij om te geven wat ze willen. De opbrengsten gaan naar een goed doel, in dit geval is dat het nieuwe kinderziekenhuis in Geel, Planeet Goudgeel", zegt Van de Put.

De klassiekers zijn de stofzuigers waarvan het snoer niet meer werkt. Dat is eenvoudig te herstellen

Erwin Van de Put, docent elektromechanica aan Thomas More

"Het is een groot succes, de bezoekers vragen zelfs of er dit jaar nóg een editie komt. We zien er volgend voorjaar nog wel eentje zitten. Bovendien leren onze studenten iets bij, zij doen de herstellingen en kunnen zo hun kennis in de praktijk omzetten. De docenten lopen hier rond, en kunnen meteen bijspringen indien nodig", zegt Van de Put.

Dat kan Jeffrey Vermeulen, student elektromechanica alleen maar bevestigen. "Ik heb vandaag al twee stofzuigers gerepareerd en leer daar zelf ook van bij. En 't is eens iets anders dan les krijgen. We kunnen heel veel herstellen. En indien het niet lukt, kunnen we mensen nog altijd doorverwijzen naar gespecialiseerde firma's", besluit Jeffrey.

Meest gelezen