"Japanse kannibaal" Issei Sagawa (73), die Nederlandse studente vermoordde en opat, is overleden

Issei Sagawa, bijgenaamd de "Japanse kannibaal", is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg de bijnaam omdat hij een Nederlandse studente in Parijs in 1981 vermoordde en opat. Sagawa overleed op 24 november aan een longontsteking.

Issei Sagawa was student aan de Sorbonne-universiteit in Parijs toen hij op 11 juni 1981 een Nederlandse klasgenote, Renée Hartevelt, uitnodigde voor een diner in zijn flat. Zijn excuus was dat hij haar nodig had om Duitse poëzie in te lezen. Terwijl ze de eerste gedichten inlas, schoot hij haar neer in de nek. Hij vilde haar en at drie dagen lang verschillende delen van haar lichaam op. 

Vier dagen later betrapte de politie hem toen hij de rest van het lichaam in een meer wou dumpen. Twee jaar lang zat hij vast, tot deskundigen hem geestesziek verklaarden. De zaak werd geseponeerd en hij werd geïnterneerd, eerst in Frankrijk en vervolgens in Japan, voordat hij in augustus 1985 werd vrijgelaten. Tijdens zijn proces kreeg hij hulp van zijn vader, een rijke en machtige Japanner. Hij betaalde onder meer Sagawa's advocaat.

Cultstatus

Toen hij nog in het Franse psychiatrische instituut zat, kreeg hij bezoek van de Japanse schrijver Inuhiko Yomota. Op basis van de gesprekken die ze hadden, schreef hij een boek. Het verhaal kreeg steeds meer aandacht en Sagawa genoot steeds meer bekendheid. Volgens sommigen is dat een van de redenen dat Frankrijk hem uitleverde. 

In de jaren tachtig en negentig verscheen hij regelmatig in Japanse talkshows en ontving hij meerdere journalisten in zijn flat. Hij acteerde zelfs in een film als een sadomasochistische voyeur en schreef restaurantrecensies voor een Japans magazine. Over zijn leven werden ook meerdere documentaires gemaakt. Zelf schreef hij een boek en tekende hij een manga (Japans stripboek) over zijn daden. De Britse rockbands The Rolling Stones, met "Too much blood", en The Stranglers, met "La Folie", schreven allebei een nummer over Sagawa. 

De begrafenis is in alle stilte gehouden. Enkel zijn familieleden waren aanwezig, waaronder zijn broer Jun die tot het einde van zijn leven voor hem heeft gezorgd. Dat meldt de uitgever van een van Juns boeken.

Meest gelezen