Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Na de dreigementen van de Amerikaanse president Trump richting TikTok: wat is er aan de hand met de populaire app? 

45 dagen. Die tijd hebben Microsoft en TikTok gekregen van de Amerikaanse president Donald Trump om een deal te sluiten. Als Microsoft de Amerikaanse tak van de Chinese app tegen dan niet heeft overgenomen, zal TikTok voor altijd uit de VS verdwijnen. De gedwongen overname komt er na Amerikaanse bezorgdheden om de privacy van de Amerikaanse gebruikers van de app. China spreekt van intimidatie. Wat is er precies aan de hand met TikTok?

analyse
Loutfi Belghmidi
Loutfi Belghmidi is journalist technologie en social media bij VRT NWS.

Het lijkt surrealistisch: een president van een democratisch land dwingt een bedrijf om een ander bedrijf over te nemen, een buitenlands nog wel. Toch is net dat nu aan het gebeuren. De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt TikTok (dat in handen is van het Chinese bedrijf Bytedance) ervan gegevens van Amerikaanse gebruikers door te spelen aan het regime in Peking. Hij ziet maar één uitweg, naast een totaalverbod op de app: TikTok moet dan maar door een Amerikaans bedrijf overgenomen worden. 

“Ik ga TikTok verbieden”

Na overleg met Microsoft-CEO Satya Nadella stelde Trump een ultimatum: Microsoft moet binnen de 45 dagen een overnamedeal sluiten met TikTok. Als dat niet lukt, zal TikTok alsnog verdwijnen uit de VS. 

Satya Nadella (in het midden) een paar maanden geleden naast Trump en Amazon-baas Jeff Bezos
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De bal ging zaterdag aan het rollen, toen Trump aankondigde dat hij een "executive order" zou uitvaardigen dat TikTok schrapt uit alle Amerikaanse appwinkels. Dat leidde tot heel wat ongenoegen bij Amerikaanse TikTokkers die verknocht zijn aan hun app.

TikTok is intussen veel meer dan de zoveelste hype. De app heeft op heel korte tijd en na een spectaculaire groeicurve een plek verworven tussen de grote socialemedia-apps zoals Facebook, Instagram en Twitter.  Vooral in de VS is het enorm populair. De zangers en zangeressen die hun carrière op TikTok gelanceerd hebben, zijn niet meer op twee handen te tellen. En bekende TikTokkers zijn intussen beroemdheden die goed hun brood verdienen. 

Waar wringt het schoentje?

Samen met de populariteit steeg echter ook de kritiek – in de VS dan toch. Want er wordt gevreesd dat de privacy van Amerikaanse gebruikers niet gerespecteerd wordt. Het Chinese moederbedrijf Bytedance heeft altijd beweerd dat het geen banden heeft met het Chinese regime. Meer nog, volgens het bedrijf worden de gegevens van Amerikaanse gebruikers opgeslagen in Amerikaanse datacenters. Veel indruk maakten die beweringen, die nooit overtuigend hard gemaakt werden, echter niet op de regering-Trump. 

Bytedance probeerde zich een Amerikaanser imago aan te meten en stelde Kevin Mayer aan als CEO. Mayer was voordien hoofd van de streamingdienst van Disney. Maar ook dat volstond niet voor de Amerikaanse president, tot ergernis van TikTok. 

Kevin Mayer, de Amerikaanse CEO van TikTok
2019 Getty Images

Bytedance leek verslagen en kondigde aan dat het bereid was om zijn hoofdkwartier weg te halen uit Peking. Het heeft zichzelf ook in de etalage gezet, in de hoop Amerikaanse investeerders te strikken. Voor het Chinese technologiebedrijf, dat met TikTok een goudhaantje in handen heeft, is dat de enige uitweg uit de crisis. Het wil in zijn grootste markt een herhaling van het India-scenario vermijden. Daar werd TikTok eind juni buiten gegooid, samen met 58 andere Chinese apps, na een escalatie van het grensconflict met China.

Zover zal het dus niet komen, blijkt nu na de verrassende mededeling van Microsoft dat het TikTok zal overnemen. De strikte deadline van 45 dagen moet Microsoft en TikTok onder druk zetten om haast te maken.

Microsoft kan opnieuw hip worden

In het persbericht belooft Microsoft te garanderen dat de gegevens van Amerikaanse TikTok-gebruikers op Amerikaanse servers opgeslagen zullen worden, en “dat de economische voordelen ten goede zullen komen van de Amerikaanse schatkist”. Anders gezegd: na de overname zal China niets meer te maken hebben met TikTok. Trump voegt daaraan toe dat een deel van de overnameopbrengsten terug naar de schatkist moeten vloeien. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Voor Microsoft biedt de aankoop ook nieuwe mogelijkheden. TikTok is heel populair onder jongeren, en Microsoft kan wel een product gebruiken dat het bedrijf een hipper imago geeft. Bovendien is Microsoft gespecialiseerd in de bouw van grote servers en datacenters. Het overhevelen van de gegevens van Amerikaanse gebruikers naar Microsoftservers zou dus geen probleem mogen vormen. 

Met de aankoop van TikTok geeft Microsoft bovendien dat andere technologiebedrijf Facebook het nakijken. De socialemediareus moest met lede ogen toekijken hoe TikTok gebruikers wegkaapte van Instagram, en hoewel het verschillende apps ontwikkelde met vergelijkbare toepassingen, werden die geen groot succes. 

In het Amerikaanse kamp lijken er dus enkel winnaars te zitten. President Trump kan zeggen dat het hem is gelukt om de gegevens van Amerikaanse TikTokgebruikers af te schermen van het regime in Peking. Microsoft, dat al eigenaar is van het meer zakelijke sociale netwerk LinkedIn, haalt de snelst groeiende socialemedia-app voor jongeren binnen. En de miljoenen Amerikaanse "TikTokkers" moeten niet op zoek naar een andere platform voor hun video’s.

Hoe dan ook: nu blijkt dat een Amerikaans technologiebedrijf zomaar onder druk gezet kan worden om een ander over te nemen, hertekent dat de spelregels én de machtsverhoudingen in de technologiewereld. Die wordt vooral gedomineerd door Amerikaanse techreuzen. Je kan ervan op aan dat andere Chinese technologiebedrijven deze evolutie van heel dichtbij zullen opvolgen. Zij hebben een les geleerd: ofwel speel je het spel snel mee, ofwel word je overgenomen door de Amerikanen. 

Peking wil dit niet zomaar laten passeren. Vandaag spreekt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van "pure intimidatie". Het lijkt erop dat China ook inspraak wil in de overname van zijn goudhaantje. 

Meest gelezen