Limburg.net

Jaarcijfers Limburg.net bekend: Limburgers en Diestenaren sorteren hun afval steeds beter

Afvalintercommunale Limburg.net heeft haar afvalcijfers voor het jaar 2023 bekendgemaakt. Het aantal kilogram afval per inwoner stabiliseert na een piek in de coronaperiode. Limburg.net ziet ook dat mensen steeds beter sorteren. Meer tekst en uitleg over de grootschalige cyberaanval op de afvalintercommunale komt er niet in het jaarverslag van 2023. Dat is pas voor het volgende verslag. 

Volgens Limburg.net spreken de cijfers voor zich. In 2023 sorteerden Limburgers en Diestenaren beter. De afvalintercommunale baseert zich daarvoor op een stijging van het opgehaalde aantal kilogram gft, pmd, keukenafval en tuinafval. Dat is volgens Limburg.net allemaal afval dat niet langer bij het huisvuil belandt.

"Na twee jaar zien we dat de verwachtingen van Optimo worden ingelost", zegt Kris Somers, directeur van Limburg.net. "Afval wordt steeds meer apart ingezameld. Daarnaast rijden onze afvalwagens minder kilometers en verbruiken we minder brandstof. Dit betekent minder uitstoot van koolstofdioxide en fijnstof én minder verkeer in de woonwijken". 

 Vooral de stijging bij keuken- en tuinafval is goed nieuws, want sinds 1 januari mag er van Europa geen organisch afval meer bij het huisvuil terechtkomen. "Voor beide groepen is er 24 procent meer ingezameld. Omdat het apart bij ons terechtkomt, kunnen we dat beter verwerken tot compost en biogas. Dat is goed nieuws", legt Hans Roggen van Limburg.net uit. 

In het algemeen stijgt het aantal kilogram huisvuil bij de ophalingen aan huis wel met 2 procent. Die stijging zou deels te verklaren vallen door de bevolkingsgroei. Daardoor blijft het gemiddeld aantal kilogram huisvuil per inwoner vrij stabiel. "Na enkele hoge pieken tijdens corona, toen iedereen tijd had om op te ruimen, stabiliseren we nu. We zitten nog steeds onder de cijfers van voor de pandemie", vult Roggen aan. 

Zelfde trend in recyclageparken

Limburg.net ziet dezelfde trend in de recyclageparken die het beheert. Ook die ontvangen iets meer afval, maar mensen sorteren in verhouding beter. Zo wordt ook daar 10 procent meer tuinafval apart binnengebracht. Kleinere afvalsoorten zoals kaarsvet of kurk, die vroeger vaak bij het huisvuil belandden, komen nu steeds vaker apart in de juiste container terecht.

Opvallend in de cijfers voor recyclageparken is nog de inzameling voor kunststoffen, die bijna is verviervoudigd ten opzichte van 2022. "Dat komt door een proefproject in vijf parken in Noord-Limburg. Na afgelopen zomer hebben we daar apart zwembadjes en opblaasbare waterfiguren ingezameld. Die belanden vaak in de vuilbak na de zomervakantie", aldus Roggen. 

Steeds meer asbest aan huis opgehaald

Daarnaast slaan ook de asbestophalingen aan huis aan. Limburgers en Diestenaren kunnen al 4 jaar lang  een container of speciale zak bestellen, waar verplicht een goede uitrusting bij zit om de asbest te verwijderen. Je krijgt er ook een instructiefolder bij. Wanneer je klaar bent met het verwijderen van de platen, worden ze opgehaald of breng je ze zelf naar het recyclagepark. 

In totaal is er in 2023 zo bijna 1 miljoen kilogram meer asbest thuis opgehaald, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2022. "Je ziet een verschuiving. Klanten verkiezen steeds meer om het afval thuis te laten ophalen en brengen het minder vaak naar de recyclageparken", besluit Roggen. 

Meest gelezen