Er liggen 300 verschillende broden op de tafel van het Bakkerijmuseum.
Foto: Bakkerijmuseum Veurne

Broodtafel van 75 meter lang in bakkerijmuseum in Veurne: "Onze broodcultuur laten erkennen als erfgoed"

In het Bakkerijmuseum in Veurne staat dit weekend een broodtafel van 75 meter lang. De hele tafel lig vol met broden, zo'n 300 soorten. "Wij willen dat brood erkend wordt als immaterieel erfgoed en starten een dossier op", zegt Ina Ruckebusch van het Bakkerijmuseum.

Het Bakkerijmuseum in Veurne is vernieuwd en wordt vandaag officieel geopend. "We hebben al zo'n 1.500 bezoekers gehad vandaag. Het is een succes", zegt Ina Ruckebusch. "Aan de bezoekers vragen we om een petitie te tekenen. We willen de broodcultuur in Vlaanderen en België laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed."

Broden van over heel Vlaanderen

Bakkerijen van over heel het land brachten gisteren en vandaag broden naar het bakkerijmuseum zodat de tafel kon gevuld worden. "We hebben zo'n 300 soorten", zegt Ina. "Stokbroden, meergranenbroden, sandwiches, boterkoeken, klaaskoeken enzovoort."

"Onze bedoeling is om in 2025 een aanvraag voor een erkenning in te dienen. We zijn samen met de broodcultuurraad bezig het aanvraagdossier voor te bereiden. De petitie is een onderdeel van dat dossier. We willen een breed draagvlak creëren."

© Carels Photography

Wat met de restjes?

De broodtafel staat zaterdag en zondag in de tuin van het museum. Waar gaat het lekkere brood daarna naartoe? "We delen proevertjes uit aan de mensen en geven een deel mee om broodpudding te maken. We delen ook receptjes uit. Het brood dat we niet kwijt kunnen, schenken we aan een bedrijf dat het verwerkt tot veevoeder." 

Bakkerijmuseum Veurne

Meest gelezen