Liveblog: Rellen tegen lockdownmaatregelen in Dublin en ziekenhuisopnames nemen toe

In de Ierse stad Dublin zijn betogers slaags geraakt met de politie. Ze protesteren tegen de geldende lockdownmaatregelen in het land. De coronacijfers tonen verder dat de ziekenhuisopnames sterk aan het toenemen zijn, een van de redenen waarom het Overlegcomité beslist heeft om voorlopig nog niet te versoepelen. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Rellen tijdens manifestatie tegen lockdownmaatregelen in Dublin

In de Ierse hoofdstad Dublin zijn honderden mensen op straat gekomen om te manifesteren tegen de lockdownmaatregelen in het land. Het kwam tot opstoten tussen de politie en de demonstranten, toen die laatsten een park wilden binnen gaan, meldt televisiezender RTE. Tientallen mensen werden opgepakt.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

In videobeelden die op het internet circuleren is te zien hoe een man vuurpijlen afschiet op politieagenten. Daarna lijkt de situatie te escaleren. Vicepremier Leo Varadkar schreef op Twitter dat "geweld tegen politie onvergeeflijk is". "Het gedrag van enkelen in Grafton Street ondermijnt de opofferingen die miljoenen Ieren de laatste twaalf maanden hebben gedaan."

De Ierse regering heeft onlangs aangekondigd dat de lockdownmaategelen zeker tot 5 april worden verlengd uit ongerustheid over de Britse variant van het coronavirus. De scholen zullen wel geleidelijk aan weer open gaan.

Coronacijfers: ziekenhuisopnames nemen toe, voor het eerst sinds eind december meer dan 200 opnames in één dag

De coronacijfers tonen dat de ziekenhuisopnames sterk aan het toenemen zijn, een van de bezorgdheden waarom het Overlegcomité beslist heeft om voorlopig nog af te wachten met versoepelen. Op weekbasis waren er gemiddeld 138 ziekenhuisopnames, dat zijn er 16 procent meer dan een week geleden. Gisteren werden 204 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het is de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 gaat. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen stijgt met 25 procent, het gemiddelde aantal overlijdens daalt wel nog sterk.

  • Van 20 tot 26 februari werden elke dag gemiddeld 138 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een sterke stijging met 16 procent in vergelijking met de week voordien. Van 12 tot 18 februari waren er gemiddeld 119 ziekenhuisopnames. Gisteren was er op weekbasis nog sprake van een gemiddelde van 126 ziekenhuisopnames per dag en een stijging van 4 procent op weekbasis.
  • Gisteren, vrijdag 26 februari, meldden de ziekenhuizen 204 opnames bij Sciensano. Het is dat getal dat gisteren op de persconferentie na het Overlegcomité onrustwekkend genoemd werd. Het is de eerste keer in bijna twee maanden tijd dat het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames boven de 200 stijgt. Op 29 december werden 208 opnames gemeld. 126 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 1.838 coronapatiënten in het ziekenhuis. 400 onder hen liggen op intensieve zorg, 196 patiënten hebben beademing nodig. Al deze cijfers nemen toe: gisteren lagen 1.761 patiënten in het ziekenhuis, 367 op intensieve zorg en 196 aan de beademing.
  • In de week van 17 tot en met 23 februari overleden elke dag gemiddeld 26 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 34 procent minder dan de week ervoor. Tussen 10 en 16 februari overleden elke dag gemiddeld 40 coronapatiënten.
  • Tussen 17 en 23 februari werden per dag gemiddeld 2.373 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 25 procent meer dan de week ervoor (10 - 16 februari, dat was de periode van de afkoelingsweek in het secundair onderwijs en het begin van de krokusvakantie, waarin er minder testen waren). Het is de zesde dag op rij dat het aantal besmettingen stijgt.
  • Tussen 17 en 23 februari werden dagelijks gemiddeld 38.800 tests afgenomen. Dat is 3 procent minder dan de week ervoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) is gestegen met 1,2 procent naar 6,7 procent. Dat betekent dat iets meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief was.
  • Eergisteren, op 25 februari (de laatste dag waarvoor er cijfers zijn), hadden in totaal 461.060 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen. Dat is 5 procent van de volwassen bevolking. 296.169 inwoners kregen hun tweede dosis al.

Je kan de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens, ziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kunt u hier lezen.

Dode bij brand in COVID-afdeling in Oekraïens ziekenhuis

In Oekraïne is bij een brand op de COVID-afdeling een dode en een gewonde gevallen. Dat melden de hulpdiensten. Het is al de tweede keer deze maand dat er COVID-patiënten sterven bij een brand in een ziekenhuis in het land.

De brand werd veroorzaakt door de ontploffing van een zuurstofleiding in het ziekenhuis van Tsjernivtsi, in het zuidwesten van Oekraïne. Een patiënt kwam om het leven, een tweede raakte zwaargewond. Nog voor de brand uitbrak, een kwartier na de ontploffing, konden 20 personen geëvacueerd worden.

Begin februari kwamen ook al een jonge arts en drie patiënten om het leven bij een brand in een intensievezorgenafdeling voor COVID-patiënten in Zaporijjia, in het zuidwesten van Oekraïne. En in het oosten van het land, in Kharkiv, stierven in januari zestien mensen door een brand in een woonzorgcentrum.

Vrijwilliger Freddy van woonzorgcentrum in de bloemetjes gezet: "Hij maakt je dag al goed nog voor het middageten!"

Elk jaar is er de "Week van de vrijwilliger" om vrijwilligers te bedanken voor hun belangeloze inzet. Ook in coronatijden zijn vrijwilligers broodnodig. Cafébaas Freddy Baerts helpt nu 7 dagen op 7 mee met het middageten in woonzorgcentrum Katharinadal in Hasselt, nu hij zijn café noodgedwongen moest sluiten.

Lees meer in dit bericht:

Kleuterjuffen uit Bilzen, Hoeselt en Riemst krijgen prioritair vaccin: "In principe mag dit niet"

In de Limburgse gemeenten Bilzen, Hoeselt en Riemst krijgen volgende week al enkele kleuterjuffen hun vaccin. Het vaccinatiecentrum zette de leerkrachten mee op de prioriteitenlijst na de zorgverleners in de regio. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Volgens het Agentschap Zorg & Gezondheid is er sprake van een vergissing. "In principe mag dit niet."

Lees meer in dit bericht:

Helft gevangenen en personeel gevangenis van Namen besmet

De gevangenis van Namen is getroffen door een zware uitbraak van het coronavirus. Bijna de helft van de gedetineerden en het gevangenispersoneel heeft positief getest op COVID-19, zo meldt het gevangeniswezen.

In totaal blijken 61 van de 132 gedetineerden besmet. Ook 57 personeelsleden blijken besmet. De gevangenis is onder quarantaine geplaatst. De gevangenen moeten in hun cel blijven, alle bezoek is opgeschort, er wordt niet gedoucht en er zijn geen wandelingen.

De gevangenen krijgen een warme maaltijd, en ze krijgen hygiëneproducten om hun cel te reinigen. Voorlopig moet de politie niet bijspringen, er is voldoende eigen personeel.

Eén gevangene is opgenomen in het ziekenhuis.

 Buiten de gevangenis hebben zich zaterdag meerdere verwanten van de gedetineerde verzameld, om hun ongenoegen te uiten.

Gynaecologen roepen zwangere vrouwen op om zich te laten vaccineren

Vaccinatie tegen COVID-19 biedt veel voordelen voor zwangere vrouwen en houdt geen gekende risico's in. Dat was de boodschap van twee gynaecologen tijdens het wekelijkse infomoment van de taskforce vaccinatie. Vaccineren is ook volkomen veilig bij borstvoeding en bij vrouwen die zwanger willen worden.

Dokter Isabelle Dehaene van UZ Gent en Professor Frédéric Debiève van  de Cliniques universitaires Saint-Luc, beiden gespecialiseerd in risicozwangerschappen, gaven toelichting tijdens de vraag- en antwoordsessie van de taskforce vaccinatie. Hun boodschap aan zwangere vrouwen was duidelijk: "Laat je vaccineren".

Dehaene verwijst naar een recente studie bij ruim 4.000 zwangere Europese en Amerikaanse vrouwen met een coronabesmetting of minstens een vermoeden daarvan. Daaruit blijkt dat COVID-19 leidt tot 60 procent meer vroeggeboortes, met name tussen de 32 en de 37 weken. Bovendien veroorzaakt de ziekte ook een hogere maternale sterfte. "De studie besluit dan ook dat vaccinatie aan te raden is voor alle zwangere vrouwen en vrouwen die zwangerschap plannen."

Volgens Dehaene is er geen reden om te denken dat het vaccin niet zou werken of onveilig zou zijn bij zwangere vrouwen. "Er is ruime ervaring met vaccinaties in de zwangerschap: vaccineren tegen kinkhoest of griep wordt tijdens de zwangerschap aangeraden."

Op dit moment zijn er ook voor de coronavaccins geen bekende risico's. "Het is mogelijk dat je je na de toediening onwel voelt of koorts krijgt, maar dat is van korte duur en kan opgelost worden met rust en paracetamol."

Vanaf 8 maart ook Pfizer-vaccins in vaccinatiecentra voor zorgverstrekkers ouder dan 56

Vanaf 8 maart zullen er ook Pfizer-vaccins worden toegediend in de vaccinatiecentra, meer bepaald voor de zorgverstrekkers die ouder dan 56 jaar zijn. Dat is gezegd op de wekelijkse persbriefing van de vaccinatie taskforce. Volgens de huidige richtlijnen mogen mensen ouder dan 56 het AstraZeneca-vaccin niet krijgen, zolang er onvoldoende wetenschappelijke zekerheid is dat dat vaccin ook bij deze oudere groep werkt. Daarom wordt nu dus het Pfizer-vaccin mee ingezet.

"Men is zeer verregaand al bezig met de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel en men gaat nu naar de laatste groepen toe, dus ik vermoed dat binnen een tweetal weken, tegen medio maart, de overgrote meerderheid zal gevaccineerd zijn", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. "We hebben nog niet de exacte getallen maar uit alle feedback blijkt ook dat de vaccinatiegraad in de ziekenhuizen toch wel bijzonder hoog ligt."

Volgens Ramaekers staan er voor de komende 2 weken zo'n 468.000 vaccinaties ingepland. Van een "dode stock" is geen sprake, zei hij: minder dan 2 procent van de geleverde vaccins zijn op dit moment niet toegewezen in het kader van de planning. De taskforce deelt wel de frustratie van de politici over de productie en de leveringen van het AstraZeneca vaccin die blijven sputteren.  

Brugse politie legt lockdownfeest met 28 mensen stil

De Brugse politie heeft afgelopen nacht in hotel Koffieboontje in de Hallestraat een lockdownfeest stilgelegd. Er waren maar liefst 28 personen aanwezig die de geldende coronamaatregelen niet respecteerden.

Onder deze 28 personen bevonden zich onder meer 7 minderjarigen, onder wie een aantal bij de politiediensten gekend zijn voor andere feiten. Onder de aanwezigen telde de politie ook 9 personen uit Brugge, 3 uit Brussel en 4 uit Antwerpen.

Tegen alle 28 aanwezigen werd een proces-verbaal opgemaakt .

Het is niet de eerste keer dat de Brugse politie in hotel Koffieboontje vaststelt dat de geldende Coronamaatregelen met de voeten worden getreden. Burgemeester Dirk De fauw overweegt dan ook ernstig om maatregelen te nemen tegen de uitbaters van het hotel.

Covidafdelingen lopen opnieuw vol: “We kunnen ons geen derde golf permitteren, er is al te veel oversterfte geweest”

Het is de eerste keer in bijna twee maanden dat het aantal opnames boven de 200 gaat. Dat merken ze ook in UZ Brussel. Ze zien er meer covidpatiënten met ernstige longproblemen. En het zijn minder ouderen, maar vooral dertigers, veertigers en vijftigers. Ze zijn er opgelucht dat er op dit moment geen versoepelingen komen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen