Zestien mensen levend aangetroffen in vrachtwagen op ferry die op weg was naar Ierland

In een veerboot die op weg was naar de Rosslare Europort in het zuidoosten van Ierland zijn zestien mensen levend aangetroffen in een vrachtwagen. Dat heeft de Ierse openbare omroep RTE gemeld. De verstekelingen zouden uit België zijn gekomen. Het parket van West-Vlaanderen meldt dat het absoluut nog niet zeker is dat de verstekelingen door België gekomen zijn. Het parket gaat contact leggen met het Ierse gerecht.

In een ferry die op weg was van Frankrijk naar Ierland zijn zestien verstekelingen levend aangetroffen in een vrachtwagen. De ontdekking was het werk van een bemanningslid van een ferry van de Stena Line. Hij hoorde geklop dat vanuit de vrachtwagen kwam. De ferry meerde rond 16.30 uur aan in Rosslare Europort.

De zestien verstekelingen zijn tussen 20 en 40 jaar oud. Ze zaten in een verzegelde en gesloten container. Zij zouden vijf dagen geleden uit België zijn gekomen. In de haven Rosslare Europort wachten de Ierse politie en de hulpdiensten de ferry op.

De verstekelingen zouden in goede gezondheid verkeren. Hun nationaliteit is niet bekend. De Ierse media melden dat ze mogelijk uit Azië of het Midden-Oosten komen. 

Parket van West-Vlaanderen gaat contact opnemen met het Ierse gerecht

Naar aanleiding van de verstekelingen die werden aangetroffen op een ferry richting Ierland, zal het parket contact leggen met het Ierse gerecht. Dat meldt Frank Demeester, specialist mensensmokkel en mensenhandel bij het parket West-Vlaanderen. Op dit moment is het absoluut nog niet duidelijk of de vluchtelingen door België gepasseerd zijn.

"Door het parket zullen verder de nodige internationale contacten gelegd worden met de bevoegde overheden in Ierland om na te gaan wat er zich werkelijk heeft afgespeeld en in welke mate er effectief een link zou zijn met het Belgische grondgebied", klinkt het in een persbericht van het West-Vlaamse parket. Veel transmigranten verplaatsen zich tijdens hun zoektocht naar een route naar het Verenigd Koninkrijk immers meermaals binnen Frankrijk, België en Nederland. "Op dit ogenblik is het nog te vroeg om concrete uitspraken te doen naar de aanwezigheid van deze personen in België."

Als Ierland zelf bijstand vraagt aan de Belgische justitie, zal het parket daar zeker op ingaan. Mensensmokkel is immers een internationaal vertakt crimineel fenomeen. In dat opzicht zal het West-Vlaamse parket ook nauw contact onderhouden met het federaal parket, dat een belangrijke rol speelt in die internationale samenwerking.

Meest gelezen