Afkeer ten opzichte van moslims groeit in Duitsland

De afkeer ten opzichte van moslims, Sinti, Roma en vluchtelingen wordt alsmaar groter in Duitsland. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Leipzig. Zo vindt onder meer 40 procent dat de grenzen dicht moeten voor moslims.
Archieffoto: Een Pegida-betoging in Dresden

De universiteit van Leipzig doet al sinds 2002 elke twee jaar een onderzoek naar de extreemrechtse gevoelens in het land. De resultaten zijn opmerkelijk. Zo vindt 40 procent van de Duitsers dat de grenzen dicht moeten voor moslims en ziet 10 procent een sterke leider die "met harde hand regeert" wel zitten.

10 procent van de ondervraagden vindt bovendien dat Joden te veel macht hebben, de helft wil Roma uit de binnenstad weren. Zo'n 40 procent noemt twee kussende mannen op straat "smerig".

Hoe komt dat?

"Je zou kunnen denken dat dit te maken heeft met de vluchtelingencrisis", zegt correspondente Judith Van de Hulsbeek in "De ochtend" op Radio 1. "Maar de onderzoekers benadrukken dat ook twee jaar geleden al 34 procent van de Duitsers zei dat de grenzen moesten worden gesloten voor moslims. Het heeft dus niet enkel met de asielcrisis te maken, maar ook met de economische crisis van de jaren ervoor en het algemene gevoel van onzekerheid dat leeft. Heel wat mensen voelen zich bedreigd en dan beginnen de vooroordelen een rol te spelen."

In het land is volgens de correspondente maar weinig verontwaardiging over de cijfers. "Het is wel aan bod gekomen in de grote nieuwsuitzendingen, maar eerder gewoon als feiten. Er is niet echt ophef. Hoewel de studie representatief is, wordt ze wel door sommige andere onderzoekers in vraag gesteld. Zo vinden sommigen dat de vraagstelling te algemeen en sturend was en dat er te weinig mogelijkheid tot nuance was. Maar, zo zeggen de onderzoekers, vooroordelen zijn nu eenmaal niet genuanceerd."

Conclusie?

"Uit de cijfers zou ik niet concluderen dat dit land vol racisten zit", besluit Van de Hulsbeek. "Er is een kleine groep mensen - zo'n 5 tot 10 procent - die uitgesproken extreemrechtse gedachten heeft. Daarnaast is er een groep bijgekomen die veel vooroordelen heeft. Het gaat dan niet om extreemrechts, maar wel om mensen die bang of boos zijn."

Meest gelezen