125e sterfdag Van Gogh herdacht met veel bloemen

De 125e sterfdag van de beroemde kunstenaar Vincent van Gogh is vandaag herdacht met veel bloemen. Zo legden enkele nazaten zonnebloemen neer op zijn graf in de Franse plaats Auvers-sur-Oise. In Amsterdam werd een zelfportret van de schilder nagemaakt in dahlia's.

Vandaag exact 125 jaar geleden stierf Vincent van Gogh en dat werd dan ook uitgebreid herdacht. Zo gingen familieleden Machteld van Laer en Willem van Gogh langs in Auvers-sur-Oise. Daar brachten ze een bezoek aan de sobere kamer in de Auberge Ravoux, de herberg waar Van Gogh op 29 juli 1890 stierf, en legden op een nabijgelegen begraafplaats zonnebloemen en gele dahlia's op het graf van Vincent en zijn broer Theo.

In de voormalige herberg, nu een monument, kregen de nazaten het eerste exemplaar uitgereikt van "De grote Van Gogh atlas". Dat is een naslagwerk van het Van Gogh Museum in Amsterdam met honderden historische foto's, tekeningen, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal van alle plekken waar de kunstschilder leefde en werkte.

Ook werd in de Auberge Ravoux een niet eerder openbaar gemaakte overlijdensakte van Vincent van Gogh getoond.

Schilderen met dahlia's

Naast het Van Gogh Museum in Amsterdam werd ter ere van zijn sterfdag ook een kunstwerk gebouwd bestaande uit dahlia's. Zo'n vijftig bloemencorsobouwers maakten een zelfportret van de kunstenaar met 50.000 dahlia's op een tableau van 8 bij 8 meter. De bloemen werden geplukt in Zundert, het dorp waar hij geboren werd.

"Het grote voordeel van de dahlia's is dat ze bestaan in veel kleuren. Je kunt echt schilderen met dahlia's", zegt curator Ron Dirven van het Van Gogh Huis in Zundert aan NOS.

Reizende kunstenaar

Van Gogh verbleef op meer dan twintig plaatsen in Nederland, Engeland, België en Frankrijk, op het platteland in Brabant en Zuid-Frankrijk en in wereldsteden als Londen en Parijs. De laatste drie maanden van zijn leven woonde en werkte hij in Auvers-sur-Oise, in de buurt van Parijs. Op 29 juli 1890 stierf hij in de armen van zijn broer Theo, twee dagen nadat hij zich in een open veld in de borst had geschoten.

Volgens directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum biedt de kunstenaar 125 jaar na zijn dood nog steeds "een niet aflatende inspiratie. Hij was een model-Europeaan. Hij was een van de eerste Europeanen die veel is gaan reizen om in andere landen vriendschappen te sluiten en inspiratie op te doen."

Meest gelezen