Videospeler inladen...

Cultuurhuizen schrijven open brief: "Buitenlandse artiesten naar Europa halen wordt steeds moeilijker"

Verschillende cultuurhuizen uit Vlaanderen én Europa luiden de alarmbel. Ze hebben steeds meer problemen om artiesten uit andere continenten -en dan vooral uit Afrika- te laten overkomen voor hun producties, en vragen van ons land "meer creativiteit" om oplossingen te vinden. Deze week nog moest NTGent een première schrappen door visumproblemen.

De voorstelling "Histoire(s) du Théâtre II" van de Congolese choreograaf en regisseur Faustin Linyekula zou normaal op 21 februari in première gaan bij NTGent. Maar drie Congolese dansers die zouden meespelen, krijgen geen visum om naar België te reizen. Dat is een gevolg van de moeilijke politieke situatie tussen ons land en Congo. 

NTGent zit erg met de zaak verveeld: "Organisatorisch, artistiek én menselijk is dat een slag in het water," zegt Steven Heene van NTGent, "en daar moet je van herstellen en zien hoe je de schade die je lijdt kunt herstellen. Maar dat er schade is, is wel duidelijk."

Creatieve oplossing

Verschillende cultuurhuizen zeggen dat het incident bij NTGent geen alleenstaand geval is, en dat het steeds vaker voorkomt dat buitenlandse artiesten niet naar ons land kunnen reizen. In een open brief in De Morgen stellen onder meer De Vooruit in Gent, maar ook het Festival d'Avignon en de directeur van de Wiener Festwochen treden NTGent de vraag aan de overheid om iets aan het probleem te doen.

" Wij maken het steeds vaker mee dat repetitieprocessen, voorstellingen en tournees met kunstenaars uit verschillende disciplines en uit diverse Afrikaanse landen in extremis dienen te worden geannuleerd, wegens het niet verlenen van de benodigde visa," klinkt het. "We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de Belgische autoriteiten niet voluit gaan voor het vinden van creatieve oplossingen."

Wij willen diversiteit tonen op het podium, maar de diplomatie maakt het ons moeilijk

Franky Devos, De Vooruit

Werking in het gedrang

Bij De Vooruit in Gent kennen ze het probleem, dat vertelde algemeen coördinator Franky Devos in "De ochtend" op Radio 1: "Wij proberen momenteel om een Zuid-Afrikaanse artiest naar hier te halen, dat is een gigantische administratieve aanvraag. En bovendien kan je daar maar 3 maanden van tevoren meer beginnen. Op deze manier kunnen wij moeilijk communiceren naar ons publiek en garanderen dat die voorstelling doorgaat."

Volgens Devos komt de werking van cultuurhuizen in het gedrang: "Veel kunstenhuizen willen hun werking aanvullen met de stem van kunstenaars uit Afrika en Azië. We willen diversiteit tonen op het podium, zeker in een diverse stad als Gent. Maar de grote barrières van de diplomatie en de wet maken het ons zeer moeilijk."

Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zegt dat hij het probleem van de cultuurhuizen kent en begrijpt, maar dat hij er weinig aan kan doen: "Het vrij verkeer van mensen ligt vandaag moeilijker dan 10 jaar geleden. Een Belgische artiest als Coely geraakt bijvoorbeeld ook niet zo vlot de VS meer binnen. Maar met Congo is er echt een bijzonder probleem. De relaties met dat land zijn nooit zo verzuurd geweest als vandaag, en er geraken gewoon geen Congolese kunstenaars tot hier. We hebben wel degelijk verwoede pogingen gedaan om daar iets aan te veranderen, maar zonder resultaat."

Gatz zegt wel dat het probleem vooral speelt voor Congolese artiesten, en veel minder voor andere landen. "Los van Congo denk ik wel dat het nog relatief makkelijk is om buitenlandse artiesten naar hier te halen. Met China bijvoorbeeld hebben we de akkoorden vernieuwd, zodat zo'n uitwisseling makkelijker kan verlopen."

Luister hier naar het gesprek met Franky Devos in "De ochtend":

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen