"Overstroming Roeselare maart 2012 was geen ramp"

De overstromingen in Roeselare van maart vorig jaar zijn niet erkend als ramp door een gebrek aan statistische gegevens. De burgemeester tekent nu bezwaar aan tegen die beslissing.
Onder meer de Collievijverbeek trad op verschillende plaatsen buiten haar oevers.

Op 5 maart 2012 kreeg Roeselare, samen met verschillende andere steden en gemeenten in West-Vlaanderen, te kampen met zware wateroverlast. Er werd zelfs een tijdelijke nooddam gebouwd om het centrum van de stad te vrijwaren en het gemeentelijk rampenplan was zelfs van kracht. Burgemeester Luc Martens (CD&V) had een aanvraag ingediend om erkend te worden als ramp, maar die aanvraag is nu afgewezen.

"Gezien de omvang van de wateroverlast zien we niet in waarom anderen wel een erkenning krijgen en wij niet", zegt Martens op Radio 2 West-Vlaanderen. "Het is belangrijk voor de slachtoffers dat de erkenning er komt. Voor het grootste deel kunnen ze wel een beroep doen op de verzekering, maar er blijft toch ook steeds een restschade die zwaar kan wegen." 

Martens tekent nu bezwaar aan tegen die beslissing. Hij hoopt de situatie nog recht te trekken. Naar verluidt heeft de beslissing te maken met een gebrek aan statistische gegevens. Een erkenning tot ramp komt er na een statistische analyse van de beschikbare debietmetingen in de omgeving van de wateroverlast. In het geval van Roeselare ontbraken die gegevens in maart vorig jaar voor het kanaal Roeselare-Leie en op de Mandel.

De zware regen van juli vorig jaar is overigens wel erkend als ramp. Dat laatste is wel opmerkelijk, omdat de schade bij de overstromingen van maart veel groter was dan van de wateroverlast in juli.

Meest gelezen