Videospeler inladen...

PS zet burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node uit partij na ontmoeting met uiterst rechtse Turkse collega's

De tuchtcommissie van de Brusselse PS-federatie heeft beslist om de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, uit de partij te zetten. Dat meldt de Brusselse PS. Ze doet dat nadat hij 2 uiterst rechtse Turkse collega's heeft ontmoet.

De tuchtcommissie kwam vrijdagavond urenlang bijeen om zich te buigen over een klacht van een militant tegen de burgemeester. Emir Kir had begin december een ontmoeting met twee Turkse burgemeesters van de uiterst rechtse partij MHP, in het gezelschap van vier andere Turkse burgemeesters. Die ontmoeting vond plaats in de marge van een Europese vergadering waar de betrokkenen aan deelnamen. Kir ontkent niet dat hij zijn Turkse collega-burgemeesters heeft ontmoet, maar zegt dat hij de twee extreemrechtse politici niet als dusdanig heeft uitgenodigd.

Dinsdag werd Kir gehoord door de tuchtcommissie. "Ik herbevestig dat ik de waarden van de PS onderschrijf en herhaal mijn sterke veroordeling van extreemrechts", liet hij daarna weten. Kir erkende dat hij een inschattingsfout had gemaakt en verklaarde dat hij in de toekomst "waakzamer zou zijn". Die uitleg bleek dus niet te volstaan voor de tuchtcommissie.Ā 

Kir reageert heel ontgoocheld op de beslissing van de partij. OpĀ TwitterĀ zegt hij dat hij altijd gestreden heeft tegen extreemrechts.

Wat er gebeurt met zijn mandaten is nog niet duidelijk. "Stel dat hij in de Kamer gaat zetelen als onafhankelijke, dan heeft dat gevolgen voor bepaalde regeringscoalities", zegt VRT-journalist Nina Verhaeghe in "De ochtend" op Radio 1. "Paars-groen, bijvoorbeeld, zou dan geen meerderheid meer hebben." Maar zo ver is het nog niet. Kir heeft een maand de tijd om in beroep te gaan.

In elk geval hebben alle socialistische verkozenen in de gemeenteraads van Sint-Joost-ten-Node vandaag hun steun aan Kir herbevestigd.Ā 

Stemmen of principes

De beslissing om Kir uit de partij te zetten, was niet makkelijk. "De tuchtcommissie heeft zes uur vergaderd", zegt Verhaeghe. "Het was een heel moeilijke afweging voor de partij. Het ging tussen stemmen en principes. Kir is heel populair, onder meer als burgemeester in Sint-Joost-ten-Node. De socialisten hebben daar een absolute meerderheid. Maar ook in het Brussels Gewest is hij heel populair, want hij is ook verkozen voor de PS in de Kamer. Iemand die zoveel stemmen haalt uit de partij zetten, is natuurlijk bijzonder pijnlijk."

"Maar die contacten met extreemrechts liggen heel gevoelig binnen de PS. Je kunt moeilijk enerzijds in eigen land voortdurend fulmineren tegen Vlaams Belang en pleiten voor een cordon sanitaire tegen extreemrechts en anderzijds toelaten dat een van je eigen mensen zoete broodjes bakt met extreemrechtse verkozenen uit zijn thuisland."

Beluister hier de toelichting van Nina Verhaeghe in "De ochtend" op Radio 1 en/of lees verder:

"Bovendien is er al lang veel kritiek op Kir, vanuit de eigen partij. Hij zou erg zijn eigen koers varen, zonder veel te denken aan de principes van de partij. Volgens critici is hij eerst Turk en dan pas socialist. Die wijzen er ook op dat hij in het verleden al campagne gaan voeren is in Turkije, in de regio waar de meeste Turkse Belgen vandaan komen. Hij had toen ook al contacten met mensen van de MHP. Wat hem ook heel zwaar is aangerekend, is dat hij afwezig is gebleven in de Kamer bij de herdenking van de Armeense genocide, omdat dat bij zijn eigen Turkse achterban heel gevoelig ligt."

Volgens critici is hij eerst Turk en dan pas socialist.Ā 

"Je kunt zeggen dat Kir met een heel "Turkse bril" kijkt naar allerlei zaken die ook hier gevoelig liggen, zoals de hoofddoek en onverdoofd slachten. Hij zal ook niet snel kritiek geven op de koers die de Turkse president Erdogan vaart. Dat botst al langer met een grote groep binnen de PS die veel belang hecht aan de scheiding tussen kerk en staat of het volledig niet-religieus zijn van de politiek. Binnen de PS was te horen: hoeveel zaken kunnen we hier nog laten passeren, gewoon om de stem van die Turkse achterban binnen te halen. Wellicht was de ontvangst van die burgemeester de druppel die de emmer deed overlopen."

"Ik vermoed dat de beslissing om Kir uit de partij te zetten, de PS heel erg zal verdelen. De PS heeft wellicht gedacht: we hakken de knoop nu door, dan kan de partij deze interne verdeeldheid overwinnen tegen de volgende verkiezingen. Die zijn nog ver weg."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen