Zelfmoordaanslag tegen IS in het noorden van Syrië

Nabij de grenspost Kobani heeft een jonge Koerdische vrouw zichzelf opgeblazen vlakbij een groep strijders van de moslimterreurgroep Islamitische Staat (IS). De strijd om Kobani woedt in alle hevigheid voort.

De vrouw was een strijdster van de Syrische-Koerdische verzetsgroep YPG en heeft zichzelf opgeblazen vlakbij een stelling van militanten van de terreurgroep IS. Daarbij zijn een onbekend aantal strijders van IS gedood.

Het is de eerste keer dat IS -zelf berucht voor dat soort aanslagen- het doelwit wordt van een zelfmoordaanslag. Het voorval toont wel aan hoe hevig de strijd om Kobani verloopt en is ook tekenend voor de erg penibele situatie van de Syrische Koerden die daar nu al drie weken lang belegerd worden door IS.

Kobani -of Ayn al-Arab in het Arabisch- is de derde stad van Syrisch Koerdistan en de rebellen van IS zijn de stad nu tot enkele kilometers genaderd. Meer dan 180.000 mensen zijn nu al de grens met Turkije overgevlucht. De Syrische Koerden krijgen steun van luchtaanvallen van de Amerikaanse luchtmacht, maar tot nu toe hebben die de opmars van IS nog niet kunnen stuiten. 

Turkije aarzelt tussen Koerden en IS

De situatie in Kobani wordt met argusogen gevolgd door Turkse militairen, maar die komen tot nu toe niet tussenbeide en verhinderen ook dat er materiële steun of vrijwilligers komen om de Syrische Koerden te helpen.

De politieke situatie is dan ook complex. De Syrisch-Koerdische groep YPG heeft banden met de Turks-Koerdische rebellengroep PKK en heeft dus weinig krediet bij de Turkse overheid. Anderzijds is Ankara ook erg beducht voor de opmars van de terreurgroep IS.

Die heeft nu al grote delen van de grens tussen Syrië met de buurlanden Irak en Turkije in handen. IS laten betijen, kan op korte termijn ook tot ernstige moeilijkheden in Turkije leiden en dat beseft de aarzelende Turkse regering ook wel.

Voor de Syrische Koerden is de strijd tegen de extremisten van IS er een van leven of dood en dat verklaart de hardnekkigheid waarmee ze Kobani blijven verdedigen tegen de beter uitgeruste troepen van IS.

Moeilijke situatie voor VS-piloten

Amerikaanse vliegtuigen bombarderen nu al een tijdje de troepen van IS vlakbij Kobani, maar ze hebben die tot nu toe niet kunnen stoppen, zoals eerder wel het geval was nabij de Mosul Dam en de Sinjar-bergen in Noord-Irak en de Turkmeense enclave Amerli in Noord-Irak

De piloten kunnen vanuit de lucht de strijders van de Koerden en die van IS moeilijk uit elkaar houden en de VS hebben om politieke redenen blijkbaar ook geen directe contacten met de strijders van de Koerdische YPG in Noord-Syrië.

Dat is anders in Irak, waar de VS "special forces" ter plekke hebben die de bommenwerpers naar hun doelwit kunnen leiden en waar de VS en Europese landen de Iraakse Koerden direct kunnen bewapenen.

Meest gelezen