Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

In Oeganda kan je voortaan de doodstraf krijgen voor homoseksualiteit: "Draconische wet"

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een van de meest ingrijpende anti-homowetten van de wereld ondertekend. Relaties met een partner van hetzelfde geslacht waren al illegaal in Oeganda, maar nu kan je er in sommige gevallen ook de doodstraf voor krijgen. "Deze nieuwe draconische wet gaat in tegen de grondrechten van alle Oegandezen", reageert minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

In meer dan 30 Afrikaanse landen is het verboden om een relatie te hebben met een partner van hetzelfde geslacht. Zo ook in Oeganda, een land in centraal Afrika. President Yoweri Museveni heeft er nu een nieuwe wet ondertekend die homoseksualiteit nog verder criminaliseert. 

BEKIJK - In sommige gevallen kunnen holebi's de doodstraf krijgen:

Videospeler inladen...

Gevangenisstraf tot doodstraf

Er komen strengere straffen te staan op "het promoten" van homoseksualiteit. Concreet houdt dat in dat seksuele voorlichting voor de homogemeenschap gecriminaliseerd wordt. Je kan er een gevangenisstraf van 20 jaar voor krijgen. Voor het hebben van seks met een partner van hetzelfde geslacht kan je een levenslange gevangenisstraf krijgen. 

De wet roept ook op tot "rehabilitatie". Dat is een omstreden conversietherapie voor homoseksuele "delinquenten".

Voor aggravated homosexuality, letterlijk vertaald "verzwaarde homoseksualiteit", kan je in Oeganda voortaan de doodstraf krijgen. "Verzwaarde homoseksualiteit" houdt in dat mensen seks hebben met een minderjarige van hetzelfde geslacht, of seks hebben terwijl je hiv-positief bent. Ook incest met iemand van hetzelfde geslacht is vanaf nu strafbaar met de dood. 

Het is ook verboden om mensen die de "verzwaarde homoseksualiteit"-wet overtreden hebben, niet te melden bij de autoriteiten. 

"Deze nieuwe draconische wet gaat in tegen de grondrechten van alle Oegandezen", reageert minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez. "In Belgische ontwikkelingsprojecten kan en zal er geen sprake zijn van discriminatie op basis van seksuele geaardheid. We laten de Oegandese bevolking, en vooral de lgbtq+-gemeenschap, niet in de steek."

"Dat Oeganda de fundamentele burgerrechten niet beschermt, zal de relaties van Kampala met internationale partners ondermijnen", waarschuwt Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

"De Oegandese president heeft vandaag homofobie en transfobie gelegaliseerd", zegt Clare Byarugaba, een Oegandese mensenrechtenactiviste, aan Reuters. "Het is een zeer donkere en trieste dag voor de lgbt-gemeenschap, onze bondgenoten en heel Oeganda." Zij en andere activisten gaan gerechtelijke stappen ondernemen tegen de nieuwe wet.

Sneeuwbaleffect

Door de nieuwe wet komt de internationale financiële hulp die Oeganda krijgt op de helling te staan. Het land ontvangt elk jaar miljarden euro's aan internationale hulp, maar zou dat geld nu door een nieuwe reeks sancties kunnen verliezen. Volgens president Museveni mag de wetgevende macht zich niet onder druk laten zetten "door de imperialisten", zo vindt hij. 

Museveni stuurde het wetsvoorstel eerder dit jaar terug naar het parlement voor herzieningen. De laatste versie van het wetsvoorstel werd eerder deze maand aangenomen. Het werd door bijna alle 389 parlementsleden gesteund. Alleen de handtekening van de president ontbrak nog. 

Voorstanders van de wet menen dat homoseksualiteit strenger moet worden bestraft, omdat het een bedreiging vormt voor de traditionele waarden van het land.

De wet zou door buurlanden als Kenia en Tanzania als een precedent gezien kunnen worden om soortgelijke wetgevingen door te voeren. De Oegandese lgbtq-gemeenschap heeft schrik: ze hebben hun sociale media-accounts verwijderd en zijn hun huizen ontvlucht. Sommige hebben zelfs het land verlaten. 

Meest gelezen