"Virus overgebracht door ballonnen": zo gaat Noord-Korea om met eerste, officiële coviduitbraak  

Om het coronavirus tegen te gaan, krijgen Noord-Koreanen de raad om een goede mondhygiëne aan te houden en regelmatig te spoelen met zout water. "Er zijn geen medicijnen en geen vaccins. Om paniek te voorkomen, moet je de bevolking instructies geven", legt Korea-expert Remco Breuker uit in "Laat". Noord-Korea wijst ook een schuldige aan: Zuid-Korea zou het virus met ballonnen de grens over gestuurd hebben.

Het meest gesloten land van de wereld zijn, kan z'n voordelen hebben. Twee jaar lang was er in Noord-Korea, officieel tenminste, amper sprake van corona. Ook al kreunde de rest van de wereld, en vooral buurlanden China en Zuid-Korea, onder de pandemie. 

Nu geeft Noord-Korea dan toch toe dat het getroffen is door een grote uitbraak. Pyongyang kwam eerst schoorvoetend met berichten over besmette Noord-Koreanen. Ondertussen zijn er al 50 doden geteld en meer dan 1,2 miljoen geregistreerde besmettingen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zet intussen het leger in om medicijnen te verdelen in de hoofdstad.

Toch nemen de Noord-Koreanen het woord "covid" nog steeds niet letterlijk in de mond, het gaat om "koorts". "Dat is zeker corona", bevestigt historicus en Korea-expert aan de Universiteit van Leiden Remco Breuker. "Noord-Korea mist de testcapaciteit om daar helemaal zeker van te zijn, maar het lijdt geen twijfel want ze hebben in andere berichten ook al toegegeven dat de omikron-variant door het land gaat."

"Drones en ballonnen"

Officieel mag het coronavirus dus nog maar heel recent in Noord-Korea aanwezig zijn, toch lijkt het volgens Breuker al aanwezig sinds december 2019. "De afgelopen twee jaar heeft Noord-Korea zich op de borst geslagen door te zeggen dat zij het coronavirus wel succesvol bestreden hebben, terwijl dat de rest van de wereld niet lukt", aldus Breuker.

"De uitleg die de Noord-Koreaanse overheid nu geeft, is dat het coronavirus ook kan worden overgebracht door drones en door ballonnen. Dat is eigenlijk een impliciete beschuldiging aan het adres van Zuid-Korea omdat gevluchte Noord-Koreanen wel eens vanuit Zuid-Korea ballonnen over de grens heen durven sturen naar Noord-Korea, met informatie bijvoorbeeld."

BEKIJK - Van ontkenning tot met de vinger wijzen: Korea-expert Remco Breuker vertelt hoe Noord-Korea de afgelopen twee jaar is omgegaan met corona:

Videospeler inladen...

Volledig uit de hand gelopen

In ieder geval is het op dit moment wel alle hens aan dek in Noord-Korea. De leider Kim Jong-un draagt een mondmasker en er worden lockdowns afgekondigd. "Het lijkt erop dat ze de afgelopen twee jaar het coronavirus onder controle hebben weten te houden, en dat lukt nu dus heel duidelijk niet meer", zegt Breuker. "Het lijkt volledig uit de hand te zijn gelopen."

De bevolking van Noord-Korea is ook volledig niet-gevaccineerd. "Noord-Korea heeft op verschillende momenten nee gezegd tegen aanbiedingen van bijvoorbeeld China of de internationale gemeenschap om vaccins naar Noord-Korea te sturen." Buurland Zuid-Korea biedt zijn noorderburen ook nu hulp aan, maar die weigert Kim Jong-un opnieuw.

Kwetsbare, oude elite

Nochtans zou Noord-Korea de hulp wel kunnen gebruiken, want de situatie was er al bar voor de uitbraak. "De afgelopen twee jaar zijn extreem zwaar geweest", weet Breuker. "De grens met China zat potdicht.  Dat betekent dat er nauwelijks nog eten het land binnenkwam. En dat terwijl de helft van de bevolking voor corona al structureel ondervoed was."

Bovendien lijkt het virus nu ook toe te slaan in de hoofdstad, waar de elite woont. "Een groot deel van de elite is echt oud", weet Breuker. "Het gaat om generaals van zeventig, tachtig of negentig jaar." 

BEKIJK - Korea-expert Remco Breuker vertelt hoe Noord-Korea de uit de hand gelopen coronacrisis nu aanpakt:

Videospeler inladen...

Paniek voorkomen

Het land is er dus bijzonder slecht aan toe en zonder buitenlandse hulp staat de Noord-Koreaanse overheid voor een onmogelijke taak. Inwoners krijgen de raad om voldoende water te drinken, een goede mondhygiëne aan te houden en regelmatig te spoelen met zout water. 

"Er zijn geen medicijnen in het land, er zijn geen vaccins, de voedselvoorraden zijn zeer laag", zo verklaart Breuker dat advies. "Om paniek te voorkomen, moet je de bevolking toch instructies geven. Daar lijkt dit op. Deze instructies kunnen geen kwaad. Waarschijnlijk is de gedachte erachter: baat het niet, dan schaadt het niet."

BEKIJK - Het nieuws dat de Noord-Koreanen te zien krijgen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen