BELGA

Veel Belgische gemeenten kampen met huisartsentekort ondanks hogere instroom

Veel gemeenten in België hebben momenteel te kampen met een tekort aan huisartsen, terwijl er in totaal eigenlijk wél genoeg huisartsen zijn. "Dat is omdat er een versnippering is van het artsenaanbod", zegt huisarts Ann Van den Bruel in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Tegelijkertijd is het aantal consultaties gestegen en vullen instromende huisartsen niet genoeg de huisartsen op die met pensioen gaan."

Het is niet meer zo makkelijk als vroeger om een afspraak te krijgen bij de huisarts. In veel huisartsenpraktijken is het zo druk dat ze nieuwe patiënten gewoon weren. Wie een vaste huisarts heeft, moet soms dagen wachten om op consultatie te kunnen gaan. Het is een probleem dat vroeger vooral voorkwam in de grote steden, maar dat zich nu ook steeds meer in kleine gemeenten laat voelen.

De gemeente Opwijk in Vlaams-Brabant bijvoorbeeld telt op dit moment nog negen huisartsen voor een kleine 15.000 inwoners terwijl een gemeente minstens negen huisartsen per 10.000 inwoners nodig heeft volgens het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).

De burgemeester van Opwijk, Inez De Coninck, trekt nu aan de alarmbel en vindt dat de overheid moet ingrijpen. "Er zijn te weinig huisartsen", zegt De Coninck. "Er zijn een aantal huisartsen die stoppen omdat ze met pensioen gaan en er is te weinig instroom van nieuwe huisartsen. Veel nieuwe inwoners vinden geen vaste huisarts meer omdat er een patiëntenstop is. Ik hoop dat de overheden hun verantwoordelijkheid nemen zodat wij toch iedere burger een huisarts kunnen aanbieden in de eigen gemeente."

BEKIJK - Burgemeester Inez De Coninck: "Beroep van huisarts aantrekkelijker maken":

Videospeler inladen...

De huisartsenvereniging Domus Medica is bezig met een studie om de problematiek in kaart te brengen. Het onderzoek wordt tegen deze zomer afgerond en zal waarschijnlijk gepubliceerd worden in het najaar. Het is geen kwestie van koppen tellen, zeggen zij. "In totaal hebben wij genoeg huisartsen. Het probleem ligt in de versnippering en in de samenloop van een aantal factoren, zoals onder andere de administratie en de taalbarrière in een grootstedelijke omgeving." 

Versnippering van het aanbod

"Het is inderdaad zo dat we over heel België op zich genoeg huisartsen hebben, ook in vergelijking met andere landen", zegt ook Ann Van den Bruel, huisarts en professor Huisartsgeneeskunde (KU Leuven) in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar door de versnippering van het aanbod, zijn er voelbare tekorten op sommige plekken en loopt het ergens anders dan weer wel vlot."

BELUISTER - "Corona heeft ook bestaande problemen blootgelegd":

"Er is de laatste decennia ook veel veranderd", legt Van den Bruel uit. "De zorgvraag vanuit de bevolking is ook anders. Op 15 jaar tijd is het aantal consultaties met 20 procent gestegen. Dat komt onder andere door de vergrijzing. Dat zijn allemaal mensen die een plekje moeten krijgen. En dat is dus veel meer werk voor huisartsen."

"Extra zorgassistenten nodig"

Volgens Van den Bruel zou iedereen er baat bij hebben als er naast huisartsen, ook andere zorgprofessionals samen zouden werken in een praktijk. "Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft bijvoorbeeld het plan om verpleegkundigen mee in dienst te nemen. Maar we denken ook aan een praktijkassistent. Dat is een nieuw profiel dat we zouden willen lanceren. Die zou dan geen volwaardige verpleger zijn, maar die zou wel kunnen helpen met een aantal zorgtaken. Zo worden huisartsen ondersteund om werk gedaan te krijgen en kan de bevolking kwalitatieve zorg krijgen."

Het aantal huisartsen in opleiding is nu gelukkig wel gestegen met 17 procent. In 2013 ging het nog over 6 procent. Toch is dat niet genoeg om in 2030 het gat op te vullen van de huisartsen die op pensioen gaan. Een derde van de huisartsen is nu ouder dan 65. 

"Je kent het wel, het archetype van de oudere mannelijke huisarts die tot 80 uur per week werkte. De instromende huisartsen willen niet zoveel uren werken, en werken zo'n 50 uur per week. En dat is goed. Het is belangrijk dat onze huisartsen niet overwerkt zijn en dat ze met energie in hun job staan. Maar dat betekent ook dat, ondanks het stijgende aantal huisartsen, de uren niet opgevuld raken."

Meest gelezen