LIVEBLOG: Corona-experts gaan in "zwijgstaking" omdat ze vinden dat politici zich te veel achter hen verstoppen

Komend weekend gaan verschillende corona-experts in "zwijgstaking". Daarmee willen ze de politiek een signaal geven. Door een tekort aan capaciteit worden voorlopig geen preventieve coronatests meer afgenomen bij personeel van woonzorgcentra. De coronacijfers in ons land blijven intussen nog altijd toenemen. Volg de belangrijkste updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Buitenlandse Zaken verandert reisverbod naar negatief reisadvies

Buitenlandse Zaken heeft op zijn website overal waar dat gold het reisverbod vervangen door een negatief reisadvies. Reizen naar die gebieden, ook buiten Europa, is ten stelligste afgeraden. Als je toch reist doe je dat op eigen risico, en kun je mogelijk geen aanspraak maken op consulaire bijstand. Ook verzekeringen komen mogelijk niet tussenbeide.

Buitenlandse Zaken gaf vóór de coronaperiode alleen reisadviezen, zelfs voor landen in oorlog zoals Syrië is er nooit een reisverbod geweest. Tijdens de coronacrisis was er wel een reisverbod naar landen die op de coronakaart van Buitenlandse Zaken rood ingekleurd waren. Nu is dat opnieuw veranderd in een negatief reisadvies.

België was het enige land in de Europese Unie dat een echt reisverbod had ingesteld. Om ons land opnieuw op één lijn met de rest van de Europese Unie te plaatsen, is dat reisverbod omgezet in een advies.

Corona-experts gaan in "zwijgstaking" omdat ze vinden dat politici zich te veel achter hen verstoppen

Verschillende corona-experts gaan komend weekend in "zwijgstaking". Het gaat onder anderen om Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Geert Molenberghs, Pierre Van Damme en Niel Hens. Ze vinden dat de bevoegde politici te vaak weigeren om interviews over het coronabeleid te geven en dat ze zich te vaak achter hen verstoppen. Daarom geven ze voorlopig geen interviews meer. Als media meer over de gezondheidssituatie willen weten, dan moeten ze het maar aan de politici zelf vragen.

Van Ranst benadrukt evenwel dat de actie niet tegen de media is gericht, maar dat het om een duidelijk signaal naar de politiek gaat. Maandag zouden de experts hun "zwijgstaking" doorbreken en opnieuw duiding willen geven.

Wouter Beke (CD&V): "Ik ben veel experten dankbaar"

VRT NWS polst intussen naar reacties bij politici met een bevoegdheid in de gezondheidszorg. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zegt bij monde van zijn woordvoerder: "Ik ben veel experten dankbaar voor het werk dat zij de voorbije maanden gedaan hebben, voor en achter de schermen, en zou het jammer vinden mochten zij die rol niet meer opnemen want dit is belangrijk voor het draagvlak richting de bevolking. Zelf doe ik dit ook vanuit politieke hoek, zoals zondag nog, toen ik deelnam aan een coronadebat bij "De zevende dag"".

Ignaas Devisch: "Dringend nood aan sereniteit"

Ethicus en medisch filosoof Ignaas Devisch toont begrip voor de "zwijgstaking". "Ik hoop dat deze stilte leidt tot reflectie want ik werd droevig van het debat van de voorbije week", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "Er is een verharding van het debat, er is een gebrek aan politiek leiderschap, experts worden negatief bejegend. We hebben dringend nood aan sereniteit."

"De kloof tussen de aanbevelingen en de politieke beslissingen leidt tot maatschappelijke chaos. Mensen weten niet meer waar het heen moet. Terwijl we nog moeilijke maanden krijgen waar we door moeten."

Meer dan 7 miljoen besmettingen in de VS

In de Verenigde Staten zijn in totaal al meer dan 7 miljoen mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit de gegevens van de universiteit Johns Hopkins. De VS zijn het land dat, in absolute cijfers, het hardst getroffen werd door het virus.

Het land heeft om precies te zijn al 7.005.746 coronagevallen gemeld. Sinds 31 augustus zijn er één miljoen besmettingen bijgekomen. Het officiële dodental in de VS is intussen opgelopen tot 203.240.

De VS hebben zowel het hoogste aantal besmettingen als het hoogste dodental ter wereld.

De voorbije weken werden in het land dagelijks zowat 40.000 nieuwe besmettingen gemeld. Vooral in staten als Wisconsin, Iowa, North Dakota en South Dakota verspreidt het virus zich snel. In eerdere hotspots, zoals de stad New York, is de situatie stabieler geworden. Ook in de staat Florida bleef het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen relatief laag.

Madrid plaatst nog eens acht wijken in lockdown, terwijl regionale en nationale regering botsen

De regionale overheid van Madrid plaatst vanaf maandag nog eens acht wijken in en rond de stad in lockdown. In 37 wijken mochten mensen hun wijk al niet meer uit, tenzij voor essentiële verplaatsingen. Dat worden er nu 45, met samen meer dan één miljoen inwoners. In die wijken zijn er meer dan duizend coronabesmettingen per 100.000 inwoners. De nationale regering vindt dat de maatregel beter uitgebreid wordt naar de hele stad, maar daar wil de regionale overheid niet van weten.

Lees meer in dit artikel:

Onderzoeker Elke Plovie: “De Warmste Week kan iets doen, maar er is iets groters nodig om solidariteit in coronatijd op te krikken”

De solidariteit tussen de burgers is afgebrokkeld sinds de lockdown. Dat stelt Elke Plovie, docent Sociaal Werk aan de UCLL, vast. In het voorjaar waren er allerlei acties om mensen te helpen die het moeilijk hadden door de coronacrisis, maar nu zijn die er veel minder. 

Dat heeft een aantal eenvoudige verklaringen, legt Plovie uit in “De wereld vandaag” op Radio 1. Zo hebben de mensen nu minder tijd dan tijdens de lockdown en is iedereen weer druk bezig. 

Plovie onderzocht de solidariteitsacties begin dit jaar Ze zag heel veel goeie dingen gebeuren, maar tegelijk zag ze dat de mensen die het meest nood hadden aan hulp vaak niet bereikt werden. 

Volgens Plovie is de verklaring daarvoor vooral te zoeken in de grote breuklijnen die al een poos door onze maatschappij lopen, waardoor verschilllende groepen naast elkaar leven. Daarbij komt dat politici ook verder polariseren.

Lokale projecten

Volgens Plovie is er de komende tijd nood aan verbindende projecten. Een project als “De warmste week” kan helpen, maar is volgens de docent niet voldoende, omdat er maatschappelijk meer moet gebeuren op het vlak van solidariteit. 

Plovie ziet vooral heil in lokale initiatieven die op dit moment ook al bruggen helpen te bouwen tussen verschillende groepen van mensen. Een groot verhaal op Belgisch of Vlaams niveau ontbreekt vooralsnog.

Heeft het (nog) zin om handvatten van winkelkarretjes en klinken te ontsmetten?

Hoewel de overdracht van het coronavirus via oppervlakten minder vaak voorkomt dan aanvankelijk gedacht, blijft het aanbevolen om regelmatig de handvatten van een winkelkar of klinken te ontsmetten. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano. “Het is namelijk mogelijk dat, net omdat we simpelweg meer opletten, we een impact op de cijfers zien.”

Lees meer in dit artikel:

Welles-nietesspelletje over testcapaciteit: voorlopig geen preventieve coronatests in Vlaamse woonzorgcentra

Tot 4 oktober worden er geen preventieve coronatests afgenomen bij het personeel in de woonzorgcentra. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft dat te maken met een tijdelijk tekort aan testcapaciteit in de federale laboratoria. Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro vreest dat de bezoekregeling in de woonzorgcentra in het gedrang komt. Maar volgens bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) is er sprake van een "flessenhalsprobleem" en wilde Vlaanderen voor volgende week ineens tot 6 keer meer preventieve tests laten analyseren.

Lees meer in dit artikel:

Als er een regeringsverklaring is op 1 oktober zal dat (uitzonderlijk en door corona) in het Europees Parlement zijn

Stel dat er op 1 oktober een regeringsverklaring komt, dan zal die niet in de Kamer plaatsvinden, maar wel in het Europees Parlement. Dat is uitzonderlijk en heeft alles te maken met de coronacrisis. "Op die manier kunnen alle Kamerleden de verklaring bijwonen." De coformateurs onderhandelen intussen voor de tweede dag op rij over de vorming van een Vivaldi-regering.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen