Het Bels Lijntje is nu al heel populair bij fietsers
Paul Fierens

Bels Lijntje, de oude spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg, wordt attractiever gemaakt voor fietsers

Er zijn plannen om het toerisme langs het Bels Lijntje, de oude spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg, extra leven in te blazen. Het is de bedoeling dat het spoorwegverleden van de populaire fietsroute meer in de kijker wordt gezet. 

"Tijdens de coronaperiode zagen we dat het fietstoerisme enorm veel potentieel had", vertelt Stijn Adriaensens (N-VA), Turnhouts schepen van Toerisme. "Ook het wandel- en het ecotoerisme willen we verder uitrollen. We zijn in overleg gegaan met Tilburg, de randgemeentes bij de grens en de provincie om subsidies rond internationale samenwerking naar onze regio te krijgen. Dat is gelukt."

Het is de bedoeling om het spoorverleden rond het Bels Lijntje weer tot leven te wekken. "Nu is het een heel lang pad door de natuur. Dat is misschien soms wat saai. We denken aan verhalen rond de oude spoorhuisjes, een draaibrug, smokkelroutes en de oude kilometerpalen. We willen ook de herinneringen aan het oude station van Baarle-Hertog bovenhalen."

Het moet een echte belevingstocht worden

Stijn Adriaensens (N-VA), schepen van Toerisme in Turnhout

"We zouden lussen kunnen maken zodat je even van de weg afgeraakt en wordt meegenomen in het oude verhaal rond het spoorwegverleden. Het moet een echte belevingstocht worden maar we zullen erop toezien dat het met respect voor de natuur gebeurt. Het zou helemaal mooi zijn als we de toeristen ook in de stad Turnhout zouden krijgen."

Erfgoed Noorderkempen gaat helpen om die verhalen te verzamelen en ze daarna zo visueel mogelijk voor te stellen. Het is de bedoeling dat de toeristen die het Bels Lijntje bezoeken daar eind 2025 of begin 2026 van kunnen genieten.

De Klein Engelandhoeve ligt op het traject in Turnhout
Paul Fierens
Uitzicht op Bels Lijntje vanop uitkijktoren in Turnhout
Paul Fierens

Meest gelezen