Met het unescolabel van geopark moeten meer toeristen de weg vinden naar de Kalkense Meersen

UNESCO erkent gebied tussen Gent en Nederland als landschappelijk erfgoed

Het mondingsgebied van de Schelde tussen Gent en de Westerschelde in Nederland heeft een wereldwijde erkenning gekregen van de UNESCO als landschappelijk erfgoed. Met de erkenning maken steden en gemeenten in het gebied meer kans op subsidies voor projecten rond toerisme of natuurbeheer.

"UNESCO bestempelt de geologische, cultuurhistorische en landschappelijke waarde van het Schelde-estuarium als uniek", klinkt het bij de provincie Oost-Vlaanderen, waar het gebied deels ligt.  

"Het Belgisch-Nederlandse Geopark mag zo in één adem worden genoemd met de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote en de geothermische activiteiten van IJsland."

Grote samenwerking

Oost-Vlaanderen heeft samen met de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen en de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland geijverd om het label te krijgen. 

Er waren ook meer dan 60 gemeentebesturen bij betrokken, naast de UGent en Artevelde Hogeschool, musea als de Drongengoedhoeve in Aalter, het Mercatormuseum in Sint-Niklaas, het PolderMAS in Kieldrecht en meerdere toeristische diensten.

Kans op Europees geld

Het voordeel van een dergelijk label is dat het gebied meer kans maakt op subsidies voor toeristische projecten of projecten rond natuur- en landschapsbeheer.

Schepen Steven Vandersnickt (Open VLD) van Berlare ziet de erkenning als een troef voor het toerisme in zijn gemeente en bij uitbreiding in het natuurgebied Kalkense Meersen.

"We kunnen het label geopark aan het onthaalproject Kalkense meersen - Donkmeer koppelen, wat een aantrekkingskracht zal uitoefenen."

De erkenning kan een boost zijn voor het toerisme bij ons

Steven Vandersnickt (Open VLD), schepen in Berlare

Voor de eigen gemeente ziet hij voordelen voor de uitbaters van vakantiehuizen rond het Donkmeer.

"We verwachten dat Europa in het geopark zal investeren, wat meer toeristen kan opbrengen en een betere leefomgeving voor de inwoners zelf."

Meest gelezen