Wie zijn de Oekraïense partizanen? En waarom richten ze hun pijlen op de Krim?

Gisteravond werden er opnieuw verschillende ontploffingen gehoord op het door de Russen geannexeerde schiereiland de Krim. Oekraïne wil zo op termijn een groot tegenoffensief in het zuiden mogelijk maken. Dat zegt militair strateeg en kolonel op rust Roger Housen. Maar wie voert die aanvallen, die diep in het Russisch bezette gebied plaatsvinden, nu uit? En wat willen ze daarmee bereiken?

Gisteravond zijn er zeker vier ontploffingen gehoord bij een militaire luchthaven bij de stad Sebastopol, in het zuiden van de Krim. In het oosten zijn explosies gemeld bij een strategisch belangrijke brug. Drie dagen geleden ontplofte al een munitiedepot op de Krim. Volgens kolonel Roger Housen, die de oorlog in Oekraïne op de voet volgt, gaat het om aanvallen van het Oekraïense leger die deel uitmaken van een nieuwe strategie.

Waarom richt Oekraïne zich op de Krim?

Hoe Oekraïne erin slaagt om zo diep in bezet gebied Russische doelen te raken, blijft nog wat onduidelijk, want in principe beschikken ze niet over raketten die zo ver kunnen reiken. Volgens Rusland is in Sebastopol een Oekraïense drone neergehaald. De aanval op het munitiedepot van enkele dagen geleden werd toegeschreven aan "sabotage". Oekraïne zelf houdt zich grotendeels op de vlakte.

Indirecte benadering

Oekraïne wil de Russische strijdkrachten stelselmatig verzwakken, denkt Housen, door onder meer munitiedepots, bevoorradingslijnen en militaire luchtmachtbasissen aan te vallen. "Zo tasten ze de Russische gevechtskracht in het zuiden aan."

Door die aanvallen zijn de Russen volgens Housen genoodzaakt om een belangrijk deel van hun troepen te verplaatsen naar de Krim. "Ze moeten middelen wegtrekken van aan het front om hun militaire installaties zoals luchthavens en wapendepots te gaan beveiligen. Dat gaat al snel om vele tienduizenden militairen."

"De Russen gaan hun plannen om bepaalde doelwitten aan te vallen voorlopig moeten opbergen. Dit is een serieuze streep door de Russische rekening", aldus oud-kolonel Housen. 

Dit is een serieuze streep door de Russische rekening

Oud-kolonel Roger Housen
Russian Defense Ministry Press Service

Psychologische impact

Volgens oud-kolonel Housen hebben de aanvallen op de Krim, ook een belangrijk psychologisch effect, zelfs als de materiële schade beperkt blijft.  De Krim wordt door de Russen sinds 2014 als Russisch grondgebied gezien en dus veilig. Dat is niet langer het geval.

Er waren de afgelopen nacht ook Oekraïense aanvallen op doelwitten in de Russische provincie Belgorod. Housen: "Dat toont aan dat de militaire installaties op eigen grondgebied niet goed beschermd zijn en dat de Russen zullen worden verplicht om daar ook beschermingsmaatregelen te nemen."

Wie zijn de partizanen?

Volgens Kris Quanten, professor Militaire Geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, is deze indirecte manier van oorlog voeren in de Krim een voorbeeld van een partizanenoorlog. Het zouden met andere woorden de partizanen zijn die achter de aanslagen op het door de Russen geannexeerde schiereiland zitten. 

Partizanen zijn burgers die een militaire opleiding kregen en strijden binnen een verzetsbeweging tegen de 'indringers', in dit geval de Russen. "Oekraïne heeft noch de middelen, noch de manschappen voor een directe confrontatie met de Russen", vertelt Quanten. Daarom zet Oekraïne nu partizanen in. "Volgens mij worden die partizanen ondersteund door Oekraïense special forces."

Burgersoldaten die deelnemen aan een militaire oefening
AFP or licensors

"Uit een verslag van de Britse geheime dienst, bleek dat partizanen al getraind waren nog voor de inval van de Russische troepen in 2014", vertelt Quanten. "Al doet er zich nu wel een belangrijke evolutie voor. Eerst waren de acties van partizanen hoofdzakelijk gericht tegen individuen die collaboreerden met de Russen. Nu doet er zich een opschaling van die acties voor, waarbij partizanen zich ook richten op grootschalige militaire doelwitten zoals luchthavens, transportwegen, etc." 

Bekijk hieronder het fragment uit 'Het Journaal' met Kris Quanten, professor Militaire Geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School:

Videospeler inladen...

Kantelmoment?

Maar kunnen de aanvallen op de Krim een kantelpunt betekenen in deze oorlog? Volgens defensiespecialist Housen is het daar nog te vroeg voor. "De Oekraïeners hebben nog te weinig overwicht, zeker in het zuiden. Het is in elk geval wel duidelijk dat de Oekraïeners het initiatief in deze oorlog willen heroveren." Ook professor Kris Quanten betwijfelt dat dit een groot verschil betekent in de oorlog. Volgens hem tellen de Oekraïense troepen gewoon te weinig manschappen en hebben ze te weinig middelen voor een grootschalig grondoffensief. 

De Krim is een schiereiland van Oekraïne in de Zwarte Zee en de Zee van Azov. In 2014 werd het door Rusland geannexeerd. Toch wordt het schiereiland door de (meeste) VN-landen nog steeds erkend als onderdeel van Oekraïne. 

Meest gelezen